Trudy Wiersma verlaat de oude woonboerderij in Wilp. (foto Gert Perdon)
Trudy Wiersma verlaat de oude woonboerderij in Wilp. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Verkoopdagen Trudy Wiersma; Het verhaal achter het tekenmateriaal

Wilp - Op 1 juni moet de karakteristieke woonboerderij net even buiten Wilp leeg zijn. Het pand is inmiddels verkocht maar waar moeten alle spullen naartoe? Kunstenares en tekenlerares Trudy Wiersma houdt op 18, 19, 25 en 26 januari speciale verkoopdagen. Het gaat vooral om materiaal dat werd gebruikt bij tekenlessen.

Door Leo Polhuys

''Ik word een jaartje ouder en het is me allemaal teveel om alles te blijven onderhouden, '' verklaart Trudy de verkoop van de boerderij waar ze met haar overleden man lang heeft gewoond. ,,Er is al een heleboel de deur uitgegaan hoor, er komen steeds mensen langs om te kijken of er iets van hun gading bij zit", zegt Trudy, rondwandelend op de deel van de boerderij van voormalig wethouder Kloosterboer van Voorst.

Heel veel spullen

Trudy Wiersma studeerde in 1960 af aan de Kunstacademie in Arnhem. Voordat ze naar Wilp verhuisde, gaf ze in Ermelo tekenles en voerde ze opdrachten uit. Op verschillende plekken in het land zijn haar fraaie glas in loodcreaties te zien. Ook in Wilp heeft ze les gegeven, maar hier timmerde ze minder aan de weg. In de loop der jaren verzamelde ze heel veel spullen. ''Die moeten nu dus weg. Ik heb geen vaste prijzen, het is maar net wat iemand er voor geeft. Laatst was er iemand die 25 euro gaf voor iets wat ik zelf had willen weggooien. Kennelijk had hij er iets aan.''

Binnenkort hoopt ze naar Ermelo of Nunspeet te verhuizen. ''Want daar zitten nog steeds leerlingen en daar heb ik altijd nog contacten.'' De deel en de stallen van de voormalige boerderij staan bomvol voorwerpen die Trudy in haar lange loopbaan heeft gebruikt om tekenles te geven. Bij binnenkomst valt een tafel op die helemaal vol staat met glaswerk. Ook zijn er fraaie glas in loodramen te zien.

Afwasborstels

Wijzend naar een mandje met afwasborstels: ''Het zijn er twaalf. Ik kom aan dit aantal omdat ik twaalf leerlingen had die allemaal een bepaald voorwerp moesten tekenen.'' Even verderop staan een doos schaatsen, een kistje met deurkrukken, onderdelen van een motor, schildersezels, mollenklemmen, maar ook klapstoeltjes, glasplaten, krijt en andere schilders- en teken attributen behoren tot de inboedel. .... te veel om op te noemen. ''Ik weet gewoon niet waar ik ermee naartoe moet. Daarom hoop ik dat de verkoopweekeindes wat opleveren. Ik heb leerlingen en kennissen gevraagd om dan te helpen, want ik verwacht veel mensen.Het is trouwens niet mijn bedoeling om mijn eigen werk dan te verkopen. Ik ben daar toch wel aan gehecht en doe dat niet zomaar weg. Ik heb mijn eigen werk daarom zoveel mogelijk afgedekt met witte lakens, zodat mensen het niet direct zien. Misschien verkoop ik mijn tekeningen later alsnog. ik denk erover om misschien toch nog een keer een speciale expositie-dag te houden."

De speciale verkoopdagen zijn van 10-17 uur, maar ook tussendoor is het mogelijk om een kijkje te nemen.

Meer berichten