moeflons in winterlandschap
moeflons in winterlandschap (Foto: vereniging de moeflon)

De Moeflon in Nederland

Veluwe- Onlangs is Vereniging de Moeflon opgericht, om dit schaap te kunnen handhaven in Nederland. De moeflon is weliswaar meer dan honderd jaar geleden in Nederland geïntroduceerd, maar is inmiddels een gevestigde waarde geworden in diverse natuurgebieden in Nederland.

Hoewel oorspronkelijk uit Corsica en Sardinië geïmporteerd, is de natuur in Nederland ook een prima omgeving gebleken voor de moeflon, die helpt de natuur in evenwicht te houden. Ze eten in hoofdzaak grassen, twijgen, knoppen en jonge bladeren. Een voordeel is dat zij daarmee voorkomen dat de grove den zich vestigt op de heide en het stuifzand zich kan handhaven. De andere in het wild voorkomende dieren in Nederland doen dit niet in dezelfde mate als de moeflon. Ook kan de moeflon zonder herder en stal overleven in de natuur en is daarom een waardevolle aanvulling op schaapskuddes in die gebieden, waar schapen economisch en praktisch niet gehouden kunnen worden.

Maar waarom ziet u dan de moeflon zo zelden in Nederland? De moeflon zelf is geen bedreiging voor andere dieren in Nederland, maar wordt zelf wel bedreigd door ingrepen in de natuur in Nederland. Aangezien het officieel geen inheems dier is, ondanks de lange aanwezigheid in Nederland, wordt er door de overheid ook geen actie ondernomen om dit schaap te handhaven of zelfs uit te breiden naar die gebieden waar de moeflon een nuttige bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit.

De vereniging wil de status van de moeflon laten aanpassen door de politiek, zodat de moeflon in meer natuurgebieden in Nederland ingezet kan worden. Hiervoor gaat de vereniging in gesprek met zowel beleidsmakers als gebiedsbeheerders. Op de Veluwe komt de moeflon voor op het Wekeromse Zand en in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ook is de moeflon aanwezig in Natuurpark Lelystad en op Landgoederen bij Hoog Deelen, Hoorderheide en in de Achterhoek. Eerder is de moeflon ook in het noorden van de Veluwe gesignaleerd, maar die populatie is verloren gegaan. Dit onderstreept de noodzaak om de status van de moeflon aan te passen en actief met diverse (natuur)verenigingen in gesprek te gaan die gebieden beheren waar de moeflon nuttig werk kan verrichten. Het is ook gewoon mooi om een wild schaap zoals de moeflon te kunnen spotten in de natuur!

Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat meerdere mensen zich inspannen voor het lot van de moeflon. Door lid te worden van de vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-- per kalenderjaar.

Voor meer informatie en het aanvragen van het lidmaatschap van de vereniging kunt u kijken op:

www.verenigingdemoeflon.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden