Wie een bijdragewil leveren aan Vincents muziekdroom, kan terecht op gofundme.com, onder 'muziek zonder beperking'. (foto Gert Perdon)
Wie een bijdragewil leveren aan Vincents muziekdroom, kan terecht op gofundme.com, onder 'muziek zonder beperking'. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Vincent start doneeractie voor EP: continu op zoek naar mooie zinnen

Apeldoorn - Voor Vincent Gligoor (44) uit Apeldoorn is muziek veel meer dan een aangenaam geluid op de achtergrond. Geboren met en gehandicapt geraakt door de spierziekte Duchenne, heeft muziek hem door moeilijke tijden geholpen. Later is daar poëzie als tweede passie bijgekomen. Samen met muzikant Christian Kratzsch heeft hij een aantal van zijn gedichten op muziek gezet. Om die in een professionele studio te kunnen opnemen, is Vincent een doneeractie gestart.

Door Bert Nijenhuis

"Mijn wereld zit in mijn hoofd", beschrijft Vincent zijn situatie. "Ik hou van fantaseren en rijmen. Muziek geeft mij zowel vertrouwen als troost en ik word er bovendien blij van. Je zou het soulfood kunnen noemen. Oude soul, zoals Stax en Motown, is ook waar ik graag naar luister."

Hele dag door

Toen Vincent iemand anders met Duchenne zag dichten, besloot hij zelf eens een poging te wagen en kreeg de smaak gelijk te pakken. "Mijn stijl varieert nogal. De ene keer rijmt een gedicht, de andere keer niet. De teksten gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen, afhankelijk van hoe ik me op dat moment voel. Ik schrijf de hele dag door en in mijn hoofd ben ik continu aan het rijmen en op zoek naar mooie zinnen. Ik heb nog nooit iets gepubliceerd, behalve een enkel gedichtje op Facebook."

Juiste sound

Een groter publiek ligt mogelijk in het verschiet door zijn samenwerking met Christian Kratzsch. "Hij komt hier eens per week met zijn gitaar langs op de zorginstelling om met de bewoners muziek te maken. Voor de grap hebben we een keer een melodie bij een van mijn gedichten verzonnen. Dat pakte zo goed uit dat we ermee zijn doorgegaan. Het geeft een kick om de juiste sound bij de juiste woorden te vinden. De melodie ontstaat op basis van interactie. Soms begint Christian te zingen en geef ik aanwijzingen. Soms zing ik een paar noten, waar hij dan weer op voortborduurt."

Nooit opgeven

Het componistenduo heeft inmiddels vier liedjes af en drie nieuwe nummers zijn alweer in de maak. "Voor een EP zouden we graag een aantal nummers in de studio opnemen met een producer en ervaren muzikanten. Kytopia in Utrecht zou daarvoor bijvoorbeeld perfect zijn." Om die opnames te kunnen financieren, heeft Vincent zich op crowdfunding gestort. "We hopen op een bedrag van duizend euro, maar hoe meer er binnenkomt, hoe beter. Ik wil laten zien dat je ondanks een beperking toch mooie dingen kunt maken en nooit moet opgeven. Er is uiteindelijk maar één persoon die je gelukkig kan maken en dat ben je zelf."

Dromen en wensen heeft Vincent dan ook volop. Zo wil hij ooit nog eens een volledige cd uitbrengen met door hem en Christian geschreven nummers. "Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het lijkt me ook fantastisch als onze muziek een keer live wordt uitgevoerd op een mooie locatie. Niets is onmogelijk, als je er maar volledig voor gaat."

https://www.gofundme.com/f/muziek-zonder-beperking/campaign/gallery/0

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden