Zaterdag 21 december gaat de barbecue aan op een besloten locatie met een select gezelschap. (foto Gert Perdon)
Zaterdag 21 december gaat de barbecue aan op een besloten locatie met een select gezelschap. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Kerstbarbecue om naartoe te leven. Crowdfunding dakloze jongeren

Apeldoorn - Richard Hubers en Chanine van Veenendaal hebben een crowdfundingsactie opgezet en organiseren een kerstbarbecue voor dakloze jongeren in Apeldoorn.

Door Danielle van de Vlag

Richard en Chanine kennen elkaar uit de muziekwereld en hadden samen het idee om een barbecue te organiseren voor dakloze jongeren. "We willen ze een gezellige dag bezorgen. Je leeft van dag tot dag als je op straat leeft. Met de barbecue willen we de jongeren een dag bezorgen om naartoe te leven in plaats van te overleven."

Warmte missen

Richard: "Ik ben 51 jaar en heb jarenlang in Apeldoorn gewoond. Ik ken de doelgroep op mijn duimpje, want ik heb zelf van 1984 tot 1990 op straat geleefd. Je mist warmte, familie en je moet altijd maar weer afwachten waar je slaapt. Bij vrienden of kennissen, eigenlijk overal en nergens. Je wordt namelijk van het kastje naar de muur gestuurd in hulpverlenersland. Vroeger ben ik veel bij het JAC (Jongeren Advies Centrum) geweest, tegenwoordig JIP (Jongeren Informatie Punt) en hier hebben ze mij goed op weg geholpen. Ik wil iets terugdoen voor de hulpverleners, maar zeker ook voor de doelgroep"

Houtskool gezocht

Zaterdag 21 december gaat de barbecue aan op een besloten locatie met een select gezelschap. ,,De locatie is bekend, de band die livemuziek komt spelen is geboekt en de barbecue is geregeld. Maar we zijn nog op zoek naar houtskool, vlees, stokbrood, sla etc. om er een compleet geslaagde dag van te maken."

Crowdfundingsactie

Chanine: "We zijn bijna twee weken geleden begonnen met het opzetten van alle plannen. We hebben al veel actie ondernomen. Zo hebben we de crowdfundingsactie opgezet, een Facebookpagina geopend, we gaan radiostations bezoeken, hebben kranten aangeschreven en er komt een vlogger uit Apeldoorn die ons op de kaart zet. Allemaal mooie dingen die lopen. Het geeft ons een goed gevoel dat je iets kunt teruggeven aan de jongeren en de organisatie die deze doelgroep steunt. Donaties gaan goed, mensen zijn enthousiast, dus het kan alleen maar een mooie dag worden. Donaties die overblijven gaan naar het Outreachend Team Apeldoorn."

Richard: "Er zijn ontzettend veel jongeren die op straat leven, er moet iets aan gedaan worden. Zwerver zijn is lastig, mensen hebben hier enorme vooroordelen over, maar hebben geen idee waarom ze op straat leven. Daar wordt niet naar gekeken. Er moet veel meer aandacht aan worden geschonken, ze verdienen betere hulpverlening om verder te kunnen. Als dit allemaal goed uitpakt, willen we kijken of we het volgend jaar weer kunnen organiseren en gaan we zelfs verder kijken of we het kunnen uitbreiden naar andere plaatsen."

Wil je geld of producten doneren voor de barbecue? Bekijk de website https://www.gofundme.com/f/kerstbbq-dakloze-jongeren-apeldoorn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden