Gedenksteenlegging in de Mariastraat en De Ruyterstraat

Apeldoorn - Werkgroep gedenkstenen Joods Apeldoorn legt op zondag 19 januari 2020 gedenkstenen in de Mariastraat en De Ruyterstraat in Apeldoorn.

Op zondag 19 januari 2020 worden op 2 plekken in het centrum van Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen.

Belangstellenden zijn om 13:00 uur welkom in de Nieuw-Apostolische Kerk, De Ruyterstraat 7, 7311 HS te Apeldoorn. Na het welkomstwoord zullen we van daaruit met de rondgang starten naar de plekken waar de gedenkstenen worden gelegd.

Mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, hebben geen graf waar ze kunnen worden herdacht. Een Joodse uitspraak is: "Een mens is pas vergeten, als ook zijn naam is vergeten". De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil er door het plaatsen van gedenkstenen voor zorgen dat de namen niet worden vergeten. Vanuit Apeldoorn zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 400 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De werkgroep wil in enkele jaar tijd alle adressen, waar deze Joodse Apeldoorners hebben gewoond, voorzien van gedenkstenen. Door de werkgroep zijn onder grote belangstelling inmiddels 130 gedenkstenen gelegd in Apeldoorn.

Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland, en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd.
De gedenkstenen worden ook wel 'Stolpersteine'(Struikelstenen) genoemd. De werkgroep heeft bewust gekozen om de stenen die in Apeldoorn worden gelegd 'Gedenkstenen' te noemen.

Voor meer info over gedenkstenen in Apeldoorn:

https://gedenkstenen-apeldoorn.nl
Facebook: @gedenkstenenJoodsApeldoorn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden