Sensoren gaan kwaliteit binnenstad meten

Apeldoorn - In de binnenstad worden deze maand vijf sensoren opgehangen aan lantaarnpalen. De sensoren gaan meten wat de kwaliteit van de lucht is.

De sensoren zijn een proef om te zien hoe we sensoren in kunnen zetten om de stad te verbeteren. De proef is een samenwerking met Stichting Programma Nationaal Smart City Living Lab. Het doel van dit programma is om de Smart City ontwikkelingen te verbeteren. Apeldoorn doet mee aan het programma in het kader van Smart City Apeldoorn. In een Smart City werken inwoners, bedrijven, onderwijs en overheid samen op het gebied van ICT met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Ook het RIVM werkt mee aan deze proef.

De sensoren meten onder andere geluid, temperatuur en luchtvochtigheid, en de aanwezigheid van een aantal stoffen in de lucht, namelijk uitlaatgas (NO2), fijn stof (PM10 en PM2,5) en CO2. De informatie van de sensoren wordt verzameld en gepubliceerd op www.samenmeten.rivm.nl en later ook op www.apeldoorn.nl/smartcity.

,,Met deze informatie meten we de kwaliteit van de binnenstad en kunnen we keuzes maken die van de binnenstad een fijnere plek maken. Als we bijvoorbeeld zien dat op een bepaalde plek veel fijnstof in de lucht is, kunnen we ervoor kiezen het verkeer via een andere route te laten rijden, zodat de lucht schoner wordt. Wanneer er keuzes worden gemaakt op basis van de verzamelde data, is nog niet bekend", aldus een gemeentewoordvoerder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden