Alle vrijwilligers van Mobuur. (foto: Harry Smit)
Alle vrijwilligers van Mobuur. (foto: Harry Smit)

Pilot Mobuur gaat ook in 2020 door

Apeldoorn - Ook in 2020 kunnen bewoners van de wijken Kerschoten, De Naald en een deel van de Parken gebruik maken Mobuur. Gemeente Apeldoorn heeft dit mogelijk gemaakt.

Mobuur is een nieuwe vorm van openbaar vervoer -  van deur tot deur. Mobuur is met name bedoeld voor de korte afstand, de zogenaamde 'pantoffelafstand'. Mobuur brengt bewoners binnen het gebied naar de plek van bestemming en weer terug. De auto's worden gereden door vrijwilligers.

Voorzitter Marjolein Tillema: "Mobuur is een begrip geworden. We zijn in korte tijd enorm gegroeid en rijden op drukke dagen gemiddeld 50 ritten, afgelopen week 211 in totaal.  We hebben veel vaste klanten en nog steeds maken nieuwe mensen kennis met Mobuur." Inmiddels is er interesse uit andere wijken om ook een dergelijk initiatief te starten. 

"Ik heb mijn leven weer terug" 
De afgelopen maanden hebben er twee onderzoeken plaatsgevonden, onder klanten én onder de vrijwilligers van Mobuur. Uit de resultaten van de enquêtes blijkt dat klanten en vrijwilligers zeer tevreden zijn met Mobuur. Er is een enorme waardering van de gebruikers van Mobuur. Een klant geeft aan: "Ik heb dankzij Mobuur mijn leven weer terug". Door de service die Mobuur biedt, krijgen oudere mensen weer zelfstandigheid terug en hoeven ze niet steeds een beroep te doen op vrienden en familie.

Vrijwilligers voelen zich heel gewaardeerd en zijn blij dat ze op deze manier van betekenis kunnen zijn voor anderen. Tillema: "Het is fijn om bevestigd te krijgen wat we al vermoedden. We zijn heel blij dat we deze toegevoegde waarde kunnen leveren in de wijk. Dagelijks merken we wat Mobuur brengt voor klanten en vrijwilligers. Natuurlijk is dit geen reden om achterover te leunen. We blijven ons met hetzelfde enthousiasme inzetten voor onze klanten."

Andere wijken 
Inmiddels rijst de vraag in andere wijken of het concept Mobuur ook daar geïmplementeerd kan worden. "Heel erg leuk om te merken dat het succes ook in andere wijken wordt opgemerkt. Om die reden gaan wij de komende periode in gesprek met andere wijken, met de gemeente en de nieuwe busmaatschappij. 

Over Mobuur 
Mobuur is een nieuwe vorm van duurzaam openbaar vervoer in de wijk Kerschoten, De Naald, een gedeelte van De Parken en de bebouwde kom ten noorden van de Anklaarseweg. Vrijwillige Mobuur-chauffeurs brengen bewoners binnen dit gebied met de elektrische auto naar plek van bestemming.

Dit maakt het voor bijvoorbeeld ouderen gemakkelijker om toch nog het huis uit te gaan en een boodschapje te doen of een dokter te bezoeken. Een rit kost 1,50 euro. Mobuur is er voor iedereen in de wijk, jong en oud. Er is geen speciale toestemming of indicatie van de gemeente nodig. Meer informatie is te vinden op www.mobuur.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden