Margriet van Duijvenboden (rechts) en Mariska Bleyenbergh van Stichting Present Apeldoorn. (foto Gert Perdon)
Margriet van Duijvenboden (rechts) en Mariska Bleyenbergh van Stichting Present Apeldoorn. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Present start Kerstengel Apeldoorn: lichtpuntjes in aanloop naar de kerst

APELDOORN –De feestdagen zijn in aantocht. Voor menigeen een periode van gezelligheid en geborgenheid. Voor mensen die lijden onder eenzaamheid, ziekte of financiële problemen is het echter vaak een donkere tijd. Voor hen heeft Stichting Present het initiatief Kerstengel Apeldoorn in het leven geroepen. In aanloop naar Kerst brengt een kerstengel vier keer een lichtpuntje – een gebaar of presentje – bij iemand die een steuntje in de rug kan gebruiken.

Door Bert Nijenhuis

"Het is een concept van Stichting Present dat in andere plaatsen al bestond", vertelt Margriet van Duijvenboden, coördinator van Kerstengel Apeldoorn. "In Deventer doen ze het nu vier jaar en daar hebben ze ons geholpen. Het concept sluit natuurlijk ook mooi aan bij de visie van Present; een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen zijn. Verschil is dat we normaal gesproken een maatschappelijk werkgebied bedienen en in dit geval kan ook gewoon de buurman die een moeilijke tijd doormaakt een hart onder de riem worden gestoken."

Tranen

Het oproepje aan Apeldoorners om zich aan te melden als kerstengel was niet aan dovemansoren besteed. "We hebben zo'n veertig individuele aanmeldingen binnen", constateert Margriet verheugd. "Daarnaast hebben zich ook buitenschoolse opvang Doomijn, basisschool De Diamant en ROC Aventus opgegeven." Het aantal aanmeldingen voor ontvangers blijft wat achter. "Is het gêne? Zijn mensen bang iemand voor het hoofd te stoten?" vraagt Margriet zich hardop af. "Ik weet het niet. Wel weet ik dat in andere plaatsen ontvangers de lichtpuntjes als fantastisch hebben ervaren en tot tranen toe geroerd waren." De bedoeling is dat een kerstengel zich in de vier weken voorafgaand aan Kerst vier keer bij een ontvanger meldt. "Dat kan met een kaartje of door iets leuks aan de deur te hangen", noemt Margriet als voorbeelden. "Het kan anoniem, maar dat hoeft niet."

Boodschappen

Hoewel kerstengels de overhand hebben, heeft Stichting Present inmiddels zo'n tien aanmeldingen voor ontvangers binnen. "Een schoonmoeder die altijd klaarstaat en iemand die altijd boodschappen doet voor een oudere man", noemt Margriet van Duijvenboden als voorbeelden. Voor de coördinator zelf is Kerstengel Apeldoorn een stageopdracht. "De bedoeling is dat Present er de komende jaren mee doorgaat. Daar zal ik dan niet meer bij zijn, maar ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de opstart."

stichtingpresent.nl/apeldoorn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden