De donderdagavondgroep bij Kunstlokaal 'De Pretentielozen' Dovenetel 21. Het pand dat nu eigendom is van de vereniging.
De donderdagavondgroep bij Kunstlokaal 'De Pretentielozen' Dovenetel 21. Het pand dat nu eigendom is van de vereniging. (Foto: Liselotte Schippers)

Vaste plek voor de Pretentielozen: eigen ruimte aan Dovenetel 21

Apeldoorn - Pim van Leeuwestijn, voorzitter van De Pretentielozen: ,,We zijn als amateurs met onze eigen kunst bezig en zeker pretentieus om kunst te maken. En het is fantastisch dat we dit kunnen blijven doen in dit pand."

Door Liselotte Schippers

Na lange tijd onzekerheid en veel verzet werk is Dovenetel 21 eigendom geworden van 'De Pretentielozen'. Pim: "De gemeenteraad onderkent dat het verkopen van het gebouw aan de Pretentielozen een groot algemeen belang dient en dat we in staat worden geacht om het gebouw de komende jaren te kunnen beheren. Voor de leden verandert er verder niets. Alleen het bestuur heeft nu meer verantwoordelijkheden. Gezelligheid blijft voorop staan."

Verhuizingen
Na vele verhuizingen van o.a. de kunstnijverheidsschool achter het Marktplein, naar een Duivenvereniging, vervolgens op zolder bij een kolenboer en daarna in de Mariakerk, mocht het kunstlokaal zich in1987 vestigen in het ideale pand van de voormalige Jan Ligthartschool aan de Dovenetel. De gemeente doet veel panden met een maatschappelijke functie van de hand en zo was ook de Dovenetel aan de beurt. "We hebben gezocht naar andere panden, maar niets gevonden met dezelfde ideale omstandigheden. We betrekken zelf twee lokalen en de overige ruimte wordt verhuurd aan andere kunstenaars."

Elitair
Kunstlokaal 'De Pretentielozen' is opgericht in 1966 en begonnen als een elitaire schildersclub. De naam verwijst naar de amateurkunstenaars die mooie dingen willen maken maar niet de pretentie hebben iets te maken wat nog nooit iemand anders heeft bedacht. De functie van de vereniging is nog steeds redelijk uniek in Apeldoorn. Pim: "Inmiddels is het deelnemen heel laagdrempelig, ook in kosten. Er worden 10 dagdelen gevuld met beeldende kunstenaars die zich bezighouden met schilderen, tekenen of beeldhouwen uit hout, klei of steen. Er wordt geen les gegeven, maar in de periode van september tot mei zijn er kundige begeleiders aanwezig. Contributie bedraagt € 180 per kalenderjaar, ongeacht het aantal dagdelen dat wordt bezocht."

De vereniging heeft gezamenlijke activiteiten waar de kunst van de leden te bewonderen is. Pim: "We hebben één keer per jaar een tentoonstelling en we staan op de culturele pleinmarkt en dit jaar hebben we voor het eerst mee gedaan aan de open atelier route. Daarnaast hebben we jaarlijks een gezamenlijk uitje waarbij meestal een museum bezocht wordt." Met zo'n 175 leden blijft de vereniging stabiel in aantal. Over het algemeen zijn de leden 55+. Per dagdeel zijn er zo'n 15 tot 20 mensen aanwezig. Mensen werken met hun eigen materialen, hulpmaterialen zijn aanwezig. Pim: "Je oefent deze hobby vaak alleen uit. Het doel van de vereniging is om samen bezig te zijn, elkaar te inspireren en van elkaar te leren. En bovenal is het veel gezelliger. Er ontstaan vriendschappen en zelfs stelletjes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden