De Kapitein moet zes weken revalideren en kan daarna weer een normaal kattenleven kan leiden.
De Kapitein moet zes weken revalideren en kan daarna weer een normaal kattenleven kan leiden. (Foto: )

Crowdfundingsactie voor operatie: vrijgevigheid redt leven van Kapitein

Apeldoorn - Een kat komt vrijwel altijd op zijn pootjes terecht. Maar dat betekent niet dat de afloop ook altijd goed is. Leon Dalhuisen uit Apeldoorn kan erover meepraten. Zijn kater Kapitein viel onlangs van drie hoog naar beneden. Gevolg: beschadigde tandjes en tandvlees plus twee complexe breuken in de voorpoten. De vrijgevigheid van bekenden en onbekenden redde hem uiteindelijk het leven.

Door Bert Nijenhuis

"Een collega bleef slapen en liet de balkondeur openstaan", blikt Leon terug. "Niemand heeft gemerkt dat de Kapitein van boord was gevallen. Ik kan er nu om lachen, maar het was vreselijk om hem beneden gehavend en bang aan te treffen. We hebben geprobeerd hem op zijn pootjes te zetten, maar dat lukte niet."

Kranig
Omdat het weekend was, kon de Kapitein niet bij de dierenarts in Apeldoorn terecht. "We moesten naar Deventer, met een kat die nooit buiten komt. Ik heb zijn ogen nooit eerder zo groot gezien, maar hij hield zich kranig in het kooitje." De dierenarts constateerde geen zwellingen en er bleek evenmin sprake van een dwarslaesie. "Dat was een opluchting, maar een specialistische operatie aan zijn poten was wel noodzakelijk. Die schatte de dierenarts op zo'n tweeduizend euro. Geen bedrag dat wij zomaar ophoesten. De Kapitein laten inslapen was de andere serieuze optie, wat natuurlijk hartverscheurend zou zijn."

Een vriendin bleek de reddende engel door Leon te attenderen op het crowdfundingsplatform GoFundMe. "Eerst doneerden bekenden en naarmate de aandacht groeide, begonnen ook mensen die we niet kennen te geven. Hartverwarmend. Grappig ook, zo doneerde iemand die zich 'kattenhater' noemde vijf euro. Hij schreef erbij het wel handig te vinden dat katten muizen vangen." Een mooi gebaar werd ook gemaakt door de verzekeraar van de collega die de balkondeur open liet. "Daar vonden ze het zo zielig dat ze besloten vijftienhonderd euro uit te keren. Normaal gesproken dekt een WA-verzekering dergelijke voorvallen niet."

Hoe sneller de operatie, hoe beter het resultaat en daarom werd gelijk tot actie overgegaan. "De Kapitein is dinsdag geopereerd in Oldenzaal. Zijn twee ellepijpen zijn met pinnen aan elkaar gezet, waarna hij ter observatie nog een nachtje in de kliniek is gebleven." Daarna werd de Kapitein in Apeldoorn weer herenigd met zijn broertje Poetin. "Hij moet zes weken revalideren en krijgt methadon tegen de pijn. De prognose is dat hij daarna weer een normaal kattenleven kan leiden."

Bijleggen
De kosten van de operatie zijn, inclusief nazorg, uitgekomen op 3200 euro. Daarvoor zijn het bedrag van de zorgverzekeraar en de ruim duizend euro van de crowdfundingsactie aangewend. "Ik denk dat we zelf zeshonderd euro moeten bijleggen", schat Leon. "Dan hebben we een paar maanden iets minder te besteden. Belangrijker is dat de balkondeur in het vervolg dichtblijft."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden