Waar het voor velen bij een wens blijft, voegden Linda en Bert van de Kamp de daad bij het woord. (foto Gert Perdon)
Waar het voor velen bij een wens blijft, voegden Linda en Bert van de Kamp de daad bij het woord. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Linda en Bert beginnen B&B: rust en gemoedelijkheid in Oostenrijk

Apeldoorn - De wens was er altijd al om het jachtige Nederland te verruilen voor een rustgevend stukje buitenland. Daarvan hadden ze tijdens hun motorvakanties genoeg voorbeelden gezien. Waar het voor velen bij een wens blijft, voegden Linda en Bert van de Kamp de daad bij het woord. In lievelingsland Oostenrijk vonden ze in het bergdorp Weissbriach hun droompand. Ze besloten het de kopen om er een Bed & Breakfast te beginnen en hun Apeldoornse huis ging in de verkoop. Begin 2020 worden wens en droom werkelijkheid.

Door Bert Nijenhuis

Het waren vooral hun studerende kinderen, waarvoor Linda (55) en Bert (52) in Nederland bleven. "Totdat onze zoon plotseling zei een tussenjaar in te lassen om zeven maanden door Azië te reizen", lacht Bert. "En wij maar wachten!" Ondertussen is het kroost uitgevlogen en dolenthousiast dat pa en ma hun droom gaan realiseren. "Ze vinden het natuurlijk ook gaaf om straks bij ons te komen skiën."

Mentaliteit
Een hotel voor motorliefhebbers in Tirol, dat was het plan. Een bezoekje aan de deelstaat bracht de avonturiers echter op andere gedachten. Bert :"Het is er heel toeristisch. De concurrentie is groot en voor een pand betaal je al snel een miljoen. Je kunt het vergelijken met de Randstad, ook wat mentaliteit betreft." De zoektocht ging verder in het aangrenzende Karinthië. Linda: "Daar trof ik de rust en ruimte waar ik zo naar verlangde." Ook manlief was gelijk om. "De mensen zijn er gemoedelijk en gastvrij." Als die keuze is gemaakt, moet nog een geschikt onderkomen worden gevonden. "We hebben panden gezien, die beter platgegooid kunnen worden", gniffelt Bert. "Ik herinner me twee mooie pensions, maar het ene lag te ver van de de skipiste en het andere was met tien kamers te groot voor ons. Wij willen echt aandacht kunnen schenken aan onze klanten, voor ze koken en er samen op uit trekken. Daarom zijn we ons ook op een breder publiek dan alleen motorrijders gaan richten."

Ski-gebied
De ideale locatie daarvoor werd gevonden in Weissbriach. Linda: "Een sfeervol pand uit 1977 dat de Engelse eigenaren te koop hadden gezet, omdat ze terug wilden naar hun geboortegrond. Daar waren ze sowieso al vaak, want ze verhuurden het pand slechts een paar maanden per jaar. Wij gaan het ombouwen tot B&B." Bert is zeer te spreken over de omgeving. "Er ligt een ski-gebied voor de deur en vijftien kilometer verderop is de Weissensee. Niet dat we ons enkel richten op Nederlanders. We zitten vlakbij Slovenië, waar de mensen ook wel eens een weekendje weg willen."

Rondkomen
Met de tot Berghaus Weissbriach gedoopte B&B willen de eigenaren zich gaan onderscheiden. "Het is een perfecte trouwlocatie en we gaan er ook yoga-arrangementen verzorgen", zegt Linda, die 28 januari vertrekt. "De eerste gasten komen al op 8 februari." Bert stapt 1 februari in de verhuiswagen om zijn vrouw achterna te reizen. "Omdat we klein beginnen, ga ik er in aanvankelijk bij werken en als een soort zzp'er klusjes en seizoenswerk doen. Ik zit nu vaak acht uur per dag achter de computer, dus daar verheug ik me op. We doen dit niet om rijk te worden. Als we kunnen rondkomen, is onze missie geslaagd."

Even overwoog het echtpaar Van de Kamp deel te nemen aan 'Ik vertrek'. "Maar dat programma is eigenlijk pas leuk als het misgaat, of als deelnemers de taal niet beheersen", bekent Bert. "Als wij iets doen, doen we het goed. Ik heb veel gesprekken gevoerd over bijvoorbeeld de hypotheek. Dat zou nergens toe hebben geleid als ik geen Duits zou spreken."

Bert is inmiddels gestopt als medewerker van een medisch bedrijf. "Nooit meer van Apeldoorn tot Amersfoort in de file!" Linda nam na vijftien jaar ontslag bij de gemeente Apeldoorn. "Ik heb daar met lieve collega's een geweldige tijd gehad en ben gestopt op een hoogtepunt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden