Het (N)AH Koffie-uurtje dat Tamara Neeft (38) houdt, is elke tweede maandag van de maand. (foto Gert Perdon)
Het (N)AH Koffie-uurtje dat Tamara Neeft (38) houdt, is elke tweede maandag van de maand. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Tamara brengt lotgenoten bij elkaar, maandelijks (N)AH Koffie-uurtje

APELDOORN – Mensen met – al dan niet aangeboren – hersenletsel die samenkomen in een prikkelarme omgeving. Om ervaring te delen, of gewoon voor de gezelligheid. Dat is het idee achter het (N)AH ((Niet) Aangeboren Hersenletsel) koffie-uurtje dat maandelijks wordt gehouden bij ontmoetingscentrum Gentiaan in Apeldoorn. Initiatiefneemster Tamara Neeft (38) is enthousiast over de eerste twee edities. "Er zijn zelfs al vriendschappen ontstaan." Maandag 9 november staat de volgende bijeenkomst op de agenda.

Door Bert Nijenhuis

Ze was volgens eigen zeggen een echte workaholic. Stilzitten was niet aan haar besteed. Dat veranderde drastisch toen Tamara tien jaar geleden op haar werk van een trap viel. "Helaas landde ik niet op mijn kont, maar op mijn hoofd. Ik was gelijk buiten bewustzijn. Een MRI-scan toonde later een hersenkneuzing aan. Ik herkende niemand meer en heb opnieuw moeten leren praten en lopen."

Lastige situaties

Ze zegt jarenlang te hebben aangemodderd, maar inmiddels praat Tamara weer honderduit en lopen is evenmin een probleem. "Tegelijkertijd zorgt dat soms voor lastige situaties. Mensen zien niets aan me en ik zet probleemloos een stralende glimlach op. De buitenwereld weet niet dat ik elke dag hoofdpijn heb. Ik zie het als een soort bommetje dat op een bepaald moment in mijn hoofd ontploft, meestal later op de dag. Overprikkeling kan tot extreme migraine leiden, maar prikkels vermijden is lastig met twee jonge kinderen."

Omdat er geen speciale medicatie voor NAH bestaat, heeft Tamara bloedverdunners en antidepressiva voorgeschreven gekregen. "Dat hielp allemaal niets. Wel heb ik veel aan de ambulant begeleider, die helpt met het plannen en indelen van de week. Dat ik voor mijn dertigste al gedeeltelijk werd afgekeurd en daardoor niet meer kon werken, vond ik vreselijk. Gelukkig helpt het UWV me bij het vinden van geschikt vrijwilligerswerk. Zo is ook het idee voor het (N)AH Koffie-uurtje ontstaan. Ik kon nergens iets vinden over initiatieven voor mensen met NAH in Apeldoorn. De bijeenkomsten die er wel waren, vonden bovendien allemaal in de avond plaats. Voor mij is dat geen optie, want 's avonds ben ik op."

Nieuwe gezichten

Nadat Tamara's idee voor het (N)AH Koffie-uurtje was uitgewerkt, werden verschillende locaties bekeken. "Het werd de Gentiaan, omdat we daar de minste prikkels ervoeren. Op de eerste bijeenkomst kwamen zes bezoekers af. De tweede keer waren dat er zeven, voor het merendeel weer nieuwe gezichten. Leeftijden liepen uiteen van eind twintig tot boven de zestig. Er was iemand met een tumor, anderen hadden bijvoorbeeld een herseninfarct gehad of een hersenbeschadiging opgelopen bij een ongeluk. Het gaat niet om de aantallen, maar meer lotgenoten zijn van harte welkom."

Tot en met juni staan er nog (N)AH Koffie-uurtjes gepland, daarna volgt er een evaluatie. Tamara heeft alvast plannen genoeg voor een vervolg en uitbreiding. "De meesten van ons kunnen vanwege te veel prikkels niet meer naar de film. Nu heb ik gehoord over een bioscoop waar speciaal voor mensen met (N)AH de Dolby surround wordt uitgezet. Het zou geweldig zijn als we dit ook in Apeldoorn kunnen realiseren!"

Het (N)AH Koffie-uurtje is elke tweede maandag van de maand en duurt van 10:00 tot 12:00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie en vragen: Tamara Neeft: tammie1981@hotmail.com, of Stephan Schaling: stephan.schaling@siza.nl, 06 128 223 12.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden