Hans Nijdeken is deelnemer van het eerste uur en een van de kartrekkers van Herenboeren Apeldoorn. De inloopbijeenkomst op de Wenum Hoeve begint 16 november om 15:00 uur. (foto Gert Perdon)
Hans Nijdeken is deelnemer van het eerste uur en een van de kartrekkers van Herenboeren Apeldoorn. De inloopbijeenkomst op de Wenum Hoeve begint 16 november om 15:00 uur. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Herenboeren Apeldoorn van start; Goede smaak van een eerlijk product

Apeldoorn - Pakweg tweehonderd gezinnen die zowel boer, burger als consument zijn op hun eigen professionele boerenbedrijf. Dat is in een notendop het concept Herenboeren Apeldoorn.

Door Bert Nijenhuis

Deelnemers maken deel uit van een coöperatie en nemen een 'echte' boer in loondienst om op duurzame wijze kwalitatief hoogwaardig voedsel te kunnen produceren. Eind januari moet dit maatschappelijke initiatief van start gaan op de Wenum Hoeve in Apeldoorn Noord. Geïnteresseerden kunnen daar op 16 november een inloopbijeenkomst bijwonen.

Hans Nijdeken is deelnemer van het eerste uur en een van de kartrekkers van Herenboeren Apeldoorn. "Nee, ik heb totaal geen achtergrond in de agrarische sector. Ik ben econoom en houd me vooral bezig met reorganisaties. Ik was echter gelijk enthousiast over dit concept, omdat het om eerlijk voedsel gaat. Er komen geen bestrijdingsmiddelen aan te pas en van overschotten en verspilling is geen sprake. Als er bijvoorbeeld een krop sla overblijft, kunnen onze varkens die opeten."

Intentie

Het concept Herenboerderij is in 2016 ontstaan in het Brabantse Boxtel. "Daar draaien ze nu met succes, net als in Loenen", weet Nijdeken. "We kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die ze daar hebben opgedaan en hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Daarnaast is er inmiddels de landelijke beweging Herenboer Nederland, die lokale Herenboeren ondersteunt. In heel Nederland zijn er nu zo'n twaalf in ontwikkeling." Herenboeren Apeldoorn heeft inmiddels twee inloopbijeenkomsten achter de rug en Nijdeken zegt tevreden te zijn over de belangstelling. "Honderdtwintig bezoekers hebben de intentie uitgesproken deel te willen nemen. Eind januari zullen we zien wie zich daadwerkelijk aan het project gaan committeren. We hebben minimaal honderdvijftig deelnemers nodig om te kunnen starten en tweehonderd voor een normale bedrijfsvoering."

Leden betalen eenmalig tweeduizend euro als investering en wekelijks elf euro voor de boodschappen. "Ze zijn aandeelhouder en kiezen dus ook gezamenlijk het bestuur", legt Nijdeken uit. "Herenboeren Nederland heeft een bestand met enkele hoog opgeleide boeren en aan de hand van sollicitatiegesprekken zullen we er een kiezen en in dienst nemen. Extra handjes zullen soms welkom zijn, dus leden mogen altijd komen helpen met werkzaamheden als het plukken van kersen of pruimen. Dat is erg gezellig, maar zeker geen verplichting. Leden kunnen ook een educatieve draai aan het concept geven en hun kinderen bijvoorbeeld laten zien dat een wortel uit de grond en niet uit de fabriek komt."

Lokaal

De kartrekker benadrukt nog eens dat het concept kleinschalig, niet-commercieel, groen en vooral ook lokaal is. "Het zou natuurlijk niet werken als leden met de auto helemaal uit Brabant moesten komen. Je kunt de leden zien als buren, die gezamenlijk bepalen wat ze gaan eten. Voor de zelf samengestelde weekpakketten – zowel met vlees als vegetarisch – wordt een afhaalpunt gerealiseerd. We beginnen echter geen winkel en gaan evenmin aan restaurants leveren. Distributiekanalen hebben we dus ook niet nodig. Uiteindelijk is het terug te voeren op één ding; de smaak van een goed en eerlijk product."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden