Suzan had enkele weken de tijd voor het ontwerp en enkele maanden voor de uitwerking en realisatie.
Suzan had enkele weken de tijd voor het ontwerp en enkele maanden voor de uitwerking en realisatie. (Foto: )

Suzan maakt kunst in parkeergarage: alsof je bij paleis naar binnen gluurt

Apeldoorn - Suzan Drummen is beeldend kunstenaar en verantwoordelijk voor de prachtige kunstwerken in de parkeergarage van het onlangs geopende winkelcentrum Anklaar. ,,Het was soms best spannend, maar het is allemaal gelukt en daar ben ik best trots op."

Door Danielle van de Vlag

,,Ik kreeg een verzoek van beeldend kunstenaar Jasper van der Graaf van ACEC Apeldoorn. Hij was benaderd door Bert van de Hee, die graag een kunsttoepassing wilde in de parkeergarage van de Anklaar. Het was een leuke en spannende uitdaging, ik houd er heel erg van om op grote schaal te werken. De wandvlakken in de garage zijn echt immens, dus wat dat betreft was ik enorm blij met deze kans. Helaas was het budget aan de kleine kant voor het grote oppervalk en bovendien was de deadline heel scherp, het moest allemaal in extreem korte tijd gerealiseerd worden", vertelt Suzan.

Daglicht

,,Dit is mijn eerste 'parkeergarage project' en eerlijk gezegd is een parkeergarage niet de leukste plek om iets te maken, ik bedoel, het is nou niet bepaald een kunstenaarsdroom om een kunstwerk op zo'n locatie te maken. Maar toen ik de ruimte voor het eerst zag was ik er juist heel erg blij mee. De parkeergarage onder winkelcentrum Anklaar is namelijk enorm ruim en licht opgezet. Er is echt heel veel daglicht."

Routine

Suzan had enkele weken de tijd voor het ontwerp en enkele maanden voor de uitwerking en realisatie. ,,Allereerst viel de symmetrie van de ruimte op. De grote ramen bij de entree vormden het uitgangspunt. Die heb ik op de tegenoverliggende wand herhaald, net alsof daar ook ramen zitten maar dan ramen die uitzicht bieden op een andere werkelijkheid. Er zijn mensen die in Anklaar wonen of werken, die komen misschien wel vijf of zes keer per week in de parkeergarage. Het parkeren van de auto kan dus een dagelijkse routine zijn. Ik heb geprobeerd iets te maken wat die routine echt aangenamer maakt."

Suzan: ,,Het werk laat zich niet in één keer lezen, ik hoop dat mensen er steeds meer in gaan herkennen en zien. De kleuren zijn licht en blijmoedig, er zijn details waarbij je kunt wegdromen. In de spiegels weerspiegelen de ramen en het daglicht. Afgelopen week zag ik het werk voor het eerst in het donker, vanaf de straatkant kon je het heel mooi zien. Alsof je bij een paleis naar binnen gluurt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden