Fietsdocent Bert Middeldorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen." (foto Fietsersbond)
Fietsdocent Bert Middeldorp (middenvoor, met geel hesje): "We geven tips en adviezen om met plezier te blijven fietsen." (foto Fietsersbond) (Foto: Fietsersbond)

Veel plezier tijdens Fietsinformatiedag voor senioren

Apeldoorn - Prettig blijven fietsen! Daar gaat het om, tijdens de Fietsinformatiedag op donderdag 31 oktober in De Groene Hoven aan de Koninginnelaan. De dag is bedoeld voor alle 60-plussers, ook van buiten de gemeente. Voor slechts 5 euro kunnen ze deelnemen aan deze gezellige en informatieve dag. Koffie, thee en een lekkere lunch zijn inbegrepen.

door Anja Straathof

"Fietsen kunnen we al. Dat hoeven we niemand meer te leren", zegt Bert Middeldorp. Als fietsdocent heeft hij meegewerkt aan verschillende Fietsinformatiedagen die met succes in Gelderland zijn georganiseerd. "Maar de fiets verandert en als je wat ouder wordt, kan bijvoorbeeld op- en afstappen lastiger worden. Prettig en veilig fietsen staan centraal."

Gevarieerd programma

De dag is heel afwisselend. Bert: "We beginnen met een presentatie over verkeersregels en verkeersgedrag. Maar daarna gaan we naar buiten. Op een fietsparcours kan iedereen oefenen met de eigen fiets: opstappen, bochten nemen en stoppen. We geven daarover praktische tips en adviezen."

Tikje hoger of lager

Een fietsenmaker komt met een paar verschillende fietsen. "De ontwikkelingen gaan door, dus het is altijd fijn om daar wat meer over te horen en je eigen vragen te stellen. We kunnen door de dag heen ook kijken of de fiets goed is afgesteld. Het kan veel uitmaken als het zadel een tikje hoger of lager wordt gezet."

Fietsgymnastiek

Ook wat fietsgymnastiek staat op het programma. "In balans blijven, kracht, reactie en coördinatie. Je hebt het allemaal nodig tijdens het fietsen. Da's altijd een leuk deel van de dag", zegt Bert.

Lastige situaties

Na de lunch maakt de groep een korte fietstocht door de omgeving, waarbij wordt stilgestaan bij lastige situaties onderweg. De dag besluit met de verkeerskundige van de gemeente, die vragen kan beantwoorden van deelnemers over de lokale verkeerssituatie. Bert: "Het is altijd gezellig en leerzaam bovendien."

Op de website van de Fietsersbond is meer te lezen over de Fietsinformatiedag:

https://www.fietsersbond.nl/onderweg/fietsschool/fietsinformatiedagen-voor-senioren/

Aanmelden voor de dag kan telefonisch (030 – 291 81 71) of via het formulier op de website:

www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden