25 Jaar geleden geleden stapte de toen 15-jarige zoon van Henriette Koks (65) uit het leven. (foto Gert Perdon)
25 Jaar geleden geleden stapte de toen 15-jarige zoon van Henriette Koks (65) uit het leven. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Groep voor nabestaanden zelfdoding, groeiende behoefte aan hulp

Apeldoorn - 25 Jaar geleden geleden stapte de toen 15-jarige zoon van Henriette Koks (65) uit het leven. Terwijl haar wereld verging, werd er in haar omgeving vooral geoordeeld en gezwegen. Middels gesprekken met lotgenoten wist de Apeldoornse uiteindelijk een manier te vinden om met het verlies om te gaan.

Door Bert Nijenhuis

Inmiddels heeft ze als levens- en rouwcoach zeker duizend lotgenoten bijgestaan en het boek 'V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin' geschreven. Zaterdag 9 november start ze een gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding. "Omdat ik niemand de eenzaamheid gun, die ik zelf heb ervaren."

Trein

Volgens Henriette is er meer dan ooit behoefte aan hulp voor nabestaanden, omdat het aantal gevallen van zelfdoding altijd nog toeneemt. "Zeker in deze regio. Ik woon vijfhonderd meter van het spoor en daar is binnen drie maanden twee keer iemand voor de trein gesprongen. Ik heb het niet zien gebeuren, maar achteraf wel bloemen zien liggen. Dan denk ik aan al die nabestaanden en hun verdriet."

Ten opzichte van 25 jaar gelden is er in de zorg voor nabestaanden wel veel verbeterd, zo constateert Henriette. "Er is vooral meer openheid. Toch kampt een groot deel altijd nog met gevoelens van schuld, schaamte en boosheid. Als je alles opkropt, kan die onverwerkte rouw je zelfs lichamelijk ziek maken. Deze emoties moeten doorleefd worden en een uitweg vinden. Makkelijk is dat zeker niet, want je komt terecht in een rollercoaster aan gevoelens."

Het aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt. Henriette: "Mijn zoon werd gepest omdat hij hooggevoelig en hoogbegaafd was. Een leraar vond dat hij dan maar niet telkens zijn vinger moest opsteken. Goede voorlichting in het onderwijs is dan ook van levensbelang."

Waarom?

Henriette is ervaringsdeskundige, maar volgde ook een aantal psychosociale opleidingen voor begeleiding. "Mijn eigen verdriet heb ik geïntegreerd in mijn leven. Tijdens gesprekken met andere nabestaanden ben ik er alleen voor hen. Het zou niet goed zijn als ik daarbij in huilen zou uitbarsten." Bij de gespreksgroep die volgende maand start, zullen onder meer de thema's die het acroniem 'V.E.R.D.E.R.' vormen centraal staan: verdriet, verlies, emoties, rouwen, dood, doorgaan, energievreters, rituelen, rust, ruimte en respect. "Ook gaan we in op onbeantwoorde vragen als 'waarom?' en twijfels als 'had ik maar...' Ik verzorg de inleiding en daarna is er voor alle deelnemers ruimte om aan het woord te komen. Ze zullen ervaren dat ze niet alleen staan. Als je een dierbare door zelfdoding verliest, denk ik aanvankelijk toch: dit overkomt alleen mij."

Lotgenoten

De zes bijeenkomsten zijn voor Henriette geslaagd als de deelnemers een manier hebben gevonden om met hun verdriet om te gaan. "Als het ze ook nog lukt dit verdriet in hun leven te integreren, is dat helemaal mooi." In 1997 startte Henriette met twee andere ouders een lotgenotengroep in Tilburg. Sinds 2014 runt ze haar eigen praktijk in Apeldoorn. "Over het algemeen denk ik dat mensen hier wat meer de kat uit de boom kijken dan ik het zuiden. Daarom hoop ik dat Apeldoorners die hulp na zelfdoding nodig hebben mij weten te vinden." Geïnteresseerden die zich aanmelden via info@delevensbron.org, kunnen een telefoontje van Henriette verwachten. "Om door te nemen wie ze wanneer hebben verloren bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat iemand in de groep past."

De praktijk van Henriette Koks heet De Levensbron. Onder die naam leidt ze binnenkort ook de gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding. De bijeenkomsten staan gepland op zes zaterdagochtenden van 10.00 uur tot 11.30 uur en wel op: 9 en 23 november, 7 en 21 december en 11 en 25 januari. Locatie: De Groene Hoven, Koninginnelaan 280 in Apeldoorn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden