Nyncke van Aperloo - hier bij de Golden Gate Bridge in Amerika - verkent graag andere culturen.
Nyncke van Aperloo - hier bij de Golden Gate Bridge in Amerika - verkent graag andere culturen. (Foto: )

Nyncke (16) geeft Engelse les in Nepal

Apeldoorn - Grenzen vervagen en internationalisering in het onderwijs wordt steeds belangrijker. De Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) in Apeldoorn speelt hierop in door de opleiding tweetalig vwo aan te bieden. Een internationale stage maakt hier deel vanuit. Afgelopen zaterdag vertrok E5A-leerling Nyncke van Aperloo (16) voor twee weken naar Nepal, onder meer om Engelse les te gaan geven op een basisschool.

Door Bert Nijenhuis

"Ik vond andere culturen en talen altijd al super interessant", verklaart Nyncke een dag voor vertrek haar keuze voor een tweetalige opleiding. "Daarbij staat zo'n opleiding natuurlijk goed op je cv. Op de basisschool had ik al één keer per maand Engelse les, wat me goed afging."

Dromen

Op de KSG kreeg Nyncke in de onderbouw al haar lessen in de Engelse taal, met uitzondering van 'vreemde talen' als Frans. "Ik droomde toen zelfs in het Engels", lacht ze. "Soms gebruikte ik thuis een Engels woord voor iets, omdat ik niet op de Nederlandse variant kon komen. In de bovenbouw zijn er weer lessen in het Nederlands, omdat de examens alleen in die taal worden afgenomen."

Na eerdere KSG-uitstapjes naar Spanje en China is Nyncke in haar vijfde jaar toe aan de internationale stage. De stageplek regelde ze zelf. "Nepal heeft me altijd getrokken; het landschap, de cultuur en de kleuren. Hoewel ik niet religieus ben, spreekt ook het hindoeïsme me aan. Mijn ouders zijn tijdens een wereldreis in Nepal geweest en hebben me veel over het land verteld."

Online stuitte Nyncke op een Nepalees vrijwilligersproject dat hulp biedt aan verschillende doelgroepen. "Er is een bejaardentehuis, basisschool, kinderopvang en een women's empowerment groep." Er volgde een positieve reactie op haar verzoek om een stageplek. "Ik ga sowieso Engelse lessen verzorgen op de basisschool. De eerste week is om te oriënteren en er staat een henna- en een yogaworkshop gepland. De tweede week zal er vooral hard worden gewerkt."

Vrijwilligershuis

Waar andere stagiaires meedraaien in een gastgezin, verblijft Nyncke in een vrijwilligershuis. "Dat is aan de ene kant wel jammer, maar ook hier zal ik kennis maken met uiteenlopende culturen." Nyncke noemt haar stage geslaagd als ze een serieuze bijdrage heeft kunnen leveren aan het vrijwilligersproject en de cultuur heeft leren kennen. "Ik heb een Lonely Planet aangeschaft, maar wil vooraf niet te veel weten. Ik wil Nepal met een open blik ondergaan. Ik heb er veel zin in en vind het tegelijkertijd spannend. Ik heb al een paar nachten slecht geslapen. Het is toch de eerste keer dat ik alleen buiten Europa reis."

Het wordt ongetwijfeld een ervaring om nooit te vergeten en een belangrijke stap richtig haar toekomst. "Volgend jaar doe ik examen en daarna wil ik in Groningen psychologie in het Engels gaan studeren. Daarna hoop ik als onderzoekend psycholoog op een universiteit te gaan werken. Wellicht in het buitenland."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden