Nieuw boek 'Verdwenen Profclubs': ‘Apeldoorn staat qua voetbal alleen maar op de kaart dankzij AGOVV’

Apeldoorn - In Verdwenen Profclubs duikt Staantribune-redacteur Martijn Schwillens in de wereld van de clubs die na 1991 door opheffing of faillissement uit het betaald voetbal zijn verdwenen: SVV Schiedam, VC Vlissingen/VCV Zeeland, FC Wageningen, RBC Roosendaal, HFC Haarlem, SC Veendam én AGOVV.

De afkerige houding van de gemeente Apeldoorn en de manier waarop de KNVB omgaat met AGOVV hebben volgens veel supporters een belangrijke rol gespeeld bij de ondergang van hun club. Jaren van financieel mismanagement doen de rest. "Bij ons ging de stekker eruit wegens een belastingschuld van vier ton, maar jaarlijks legt de gemeente zonder enige wanklank enkele tonnen toe op de exploitatie van het Omnisportcentrum", vertelt oersupporter Rob Kruitbosch in Verdwenen Profclubs. "Maar Apeldoorn staat qua voetbal alleen maar op de kaart dankzij AGOVV. Alle verenigingen die gedurende de afgelopen jaren een bloeiperiode hebben gekend, hebben op dat moment altijd oud-trainers en -spelers van AGOVV in de gelederen gehad."

Het betaald voetbal in Nederland viert dit jaar een 65-jarig jubileum, maar voor oud-spelers, -bestuurders en zeker de supporters is dat geen reden voor een feestje. Zij komen uitgebreid aan het woord in dit boek. Welk gat heeft het verdwijnen van hun favoriete vereniging achtergelaten? Is er een doorstart als amateurclub gemaakt en is er zicht op een terugkeer in het profvoetbal? Verdwenen Profclubs geeft een antwoord op deze vragen en vormt tegelijk een eerbetoon aan de clubs die ooit tot de verbeelding spraken bij een groter publiek, maar nu slechts een voetnoot vormen in de historie van het betaald voetbal in Nederland.

Het boek verschijnt  dinsdag 15 oktober 2019, en is te bestellen via het Centraal Boekhuis, ISBN/EAN: 9789082375886 (NUR 489). Het boek telt 208 bladzijden (paperback). Prijs: € 22,50.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden