Opening winkelcentrum met v.l.n.r. Henri Schimmel, wethouder Wim Willems, Paul Blokhuis.
Opening winkelcentrum met v.l.n.r. Henri Schimmel, wethouder Wim Willems, Paul Blokhuis. (Foto: Rob Ulrich)

Feestelijke opening Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn

Apeldoorn - Op woensdag 9 oktober is het volledig herontwikkelde Winkelcentrum Anklaar geopend. Wethouder Willems van gemeente Apeldoorn gaf samen met buurtbewoner Paul Blokhuis (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport en oud-wethouder van de gemeente Apeldoorn) en ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van Bouwfonds Property Development (BPD) het officiële startsein.

Duizenden Apeldoorners genoten de hele dag van uiteenlopende optredens en een uitgebreid kinderprogramma. De herontwikkeling is gerealiseerd door BPD in samenwerking met gemeente Apeldoorn en seniorenhuisvester Habion.

Het nieuwe winkelcentrum is ruim 14.000 m2 groot en omvat een breed aanbod aan winkels en horeca. Daarnaast kan men er wonen boven de winkels en ondergronds parkeren, de eerste twee uur gratis. Het is inclusief de eerder opgeleverde gebouwen Zorgcentrum Koningin Wilhelmina en De Componist van ouderenhuisvester Habion een compleet en nieuw stadsdeelhart voor de wijken Zevenhuizen en de nieuwe woonwijk Zuidbroek in Apeldoorn-Noord.

Wethouder Willems van gemeente Apeldoorn: "Dit prachtige winkel- en woongebied heeft alles in zich om het kloppende hart te worden van dit deel van Apeldoorn en ik ben erg trots op het mooie eindresultaat dat we hier samen hebben gerealiseerd. Maar een kloppend hart wordt het vooral door de mensen die er wonen, werken en winkelen. En dus zeg ik tegen iedereen: van harte gefeliciteerd met dit mooie centrum en heel veel woon- en winkelplezier gewenst!"

Ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van BPD: "Als gebiedsontwikkelaar zijn wij trots dat na een langjarige en intensieve periode van herontwikkeling dit prachtige winkelcentrum aan Apeldoorn opgeleverd kan worden. Naast de enthousiaste reactie over het gebouwde zijn wij positief verrast over de afzetsnelheid van de woningen en winkels. Van de winkels is al ruim 85% ingevuld en alle appartementen zijn verkocht of verhuurd. Mooi is ook dat wij het aandeel huurappartementen boven de winkels in ons nieuwe BPD Woningfonds gaan opnemen".

Het winkelcentrum bedient een groot en groeiend woongebied in Apeldoorn-Noordoost. Daarom was het essentieel dat Anklaar uitgebreid en gemoderniseerd zou worden en dat de bereikbaarheid vanuit de omliggende wijken, zoals nieuwbouwwijk Zuidbroek, optimaal is. Het openbaar gebied met omliggende infrastructuur is dan ook fors aangepakt door de gemeente. Het is goed bereikbaar met de fiets, en ook met de auto is het gemakkelijk boodschappen doen. Zo is de parkeergarage ruim opgezet, met niet alleen brede parkeerplekken, maar ook een open structuur met veel inval van daglicht. Prettig en droog parkeren.

Een gevarieerd winkelaanbod
Het winkelcentrum biedt bezoekers en bewoners een gevarieerd aanbod qua winkels. De grote supermarkten Albert Heijn en Lidl worden vergezeld door andere landelijke ketens als HEMA, Action, Gall & Gall, Etos, Zeeman, Kruidvat, Blokker, Bruna, Hans Anders, TerStal, Shoeby en Ami Kappers. Winkelend publiek kan ook terecht bij lokale (speciaal)zaken als Garant Optiek en Audicien, Bakkerij Frentz, Ans Kros Groente en Fruit en Speciaalzaak Mekelenkamp. Qua horeca zijn Cafetaria Anklaar, Coffee Fellows en Kwalitaria/Delifrance te vinden in het winkelcentrum. Er zijn nog enkele winkelunits beschikbaar.

De prettige sfeer van Anklaar
Anklaar is ontworpen rondom drie grote pleinen: het voorplein dat goed zichtbaar is vanaf de Laan van Zevenhuizen, het passageplein met een winkelstraat over de breedte van het winkelcentrum en het marktplein. De mediterrane architectuurstijl met lichte steen, een ontwerp van De Nijl Architecten, zorgt voor een eigentijdse en lichte omkadering van de openbare ruimtes. Om de sfeer extra tot zijn recht te laten komen, zijn immens grote kunstwerken geplaatst van kunstenaar Suzan Drummen. Haar afbeeldingen van kleurrijke patronen zijn te zien op prominente plekken en geven letterlijk kleur aan het winkelcentrum. Nu de winkeliers van Anklaar hun winkel geopend hebben, gaan zij zich buigen over een nieuwe speelvoorziening voor de kinderen, die er in 2020 zal komen. En tot vreugde van velen zijn ook 'De spelende clowns' (kunstwerk van Peter van der Meer) uit het oude winkelcentrum terug. Dit beeld staat op het marktplein bij de prachtige trappartij die bij het water gerealiseerd is. In deze trappartij zijn ook meerdere banken verwerkt. Verder komen er nog bomen op en rondom het winkelcentrum en zijn er grote plantenbakken geplaatst, die de gemeente komend najaar voorziet van met planten. En natuurlijk is de markt er ook weer: elke donderdag op het marktplein.

Wonen voor jong en oud
Anklaar biedt woonruimte voor jong en oud. Zo heeft ouderenhuisvester Habion een naastgelegen wooncomplex ontwikkeld met 38 woonzorgappartementen en 58 sociale huurwoningen voor zestigplussers die nabij zorgvoorzieningen willen wonen. BPD ontwikkelde boven de winkels 32 huurappartementen en 28 koopappartementen. De 28 koopappartementen hebben een eigen groene binnentuin. De huurappartementen vallen qua prijs in het middeldure huursegment en worden opgenomen in het BPD Woningfonds.

Duurzame leefomgeving
In het centrum is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. De daken van een aantal panden in het winkelcentrum zijn begroeid met sedum en andere lage planten, waardoor de bewoners deels groen uitzicht hebben. De sedumdaken zorgen ook voor een natuurlijke afvoer van hemelwater: de regen infiltreert in de grond, en bij stijgende temperatuur verdampt het opgevangen regenwater. Dit bespaart de noodzaak om het hemelwater af te voeren. De daken van de winkels zijn bedekt met 800 zonnepanelen, ofwel 1300m2. Dit levert energie op voor de parkeergarage, overkoepelende energievoorziening van de vrije sector huurwoningen, en het stroomverbruik voor een van de supermarkten.

https://www.stadsdeelhart-anklaar.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden