Het nieuwe seizoen zwemmen voor naturisten – oftewel naakt zwemmen – gaat zondagmiddag weer van start. (foto Gert Perdon)
Het nieuwe seizoen zwemmen voor naturisten – oftewel naakt zwemmen – gaat zondagmiddag weer van start. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Nieuw seizoen naaktzwemmen: gevoel van totale vrijheid in het water

APELDOORN – Ze staat te popelen om weer het water in te gaan bij zwembad de Sprenkelaar in Apeldoorn. Omkleden hoeft niet, want uitkleden volstaat. Het nieuwe seizoen zwemmen voor naturisten – oftewel naakt zwemmen – gaat zondagmiddag weer van start en Gerry is er zeker bij. "Het is altijd zo gezellig", zegt ze glunderend. "Naturisten zijn zeer sociale mensen. Als de een papiertje laat vallen, zal de ander het gelijk oprapen."

Door Bert Nijenhuis

Bijna twintig jaar geleden nam Gerry voor het eerst een badpakloze duik bij de Sprenkelaar. "Helemaal vreemd was het niet, want we gingen al naar naaktstrand Bussloo en de sauna. Op een website van die sauna werd ik geattendeerd op het naakt zwemmen bij de Sprenkelaar. Dat hebben we geprobeerd en we waren gelijk verkocht."

Vrij opgevoed

Gerry spreekt over 'we', omdat haar gezinsleden ook naturist zijn. "Ik ben heel vrij opgevoed. We liepen thuis vaak in ons blootje en vonden dat heel gewoon. Toen ik ging trouwen, heb ik die levensstijl overgedragen op mijn man en later ook op onze kinderen. Desondanks was het spannend, die eerste keer op het naaktstrand. We gingen pas om negen uur 's avonds en deden heel voorzichtig onze kleren uit." Dat is inmiddels wel anders, want voor Gerry bestaat er geen vrijer gevoel dan naakt zwemmen. "Nou ja, soms hangen we gewoon wat in het water om te kletsen", lacht ze. "Maar dat is het mooie; iedereen is vrij om te doen wat hij of zij wil. De een gaat baantjes trekken, de ander naar de sauna of in het bubbelbad."

Gordijn

Naakt zwemmen mag voor haar dan gelijk staan aan totale vrijheid, toch wil Gerry niet met haar echte naam in de krant. "Nadat mijn man was overleden, kreeg ik een relatie met een kameraad van hem. Hij komt uit een streng katholiek nest in Oldenzaal en zijn familie mag absoluut niet weten dat we naakt zwemmen. Bij mijn familie is het algemeen bekend." Dat niet iedereen welwillend tegenover naakt zwemmen staat, heeft Gerry zelfs bij de Sprenkelaar ervaren. "Iemand die er voor huidige manager Etienne Stoltenkamp de scepter zwaaide, had er geen oren naar. Op een gegeven moment moesten we op zaterdagavond tegelijk met waterpoloërs in het bad, een gordijn scheidde ons. Als we naar de andere kant van het zwembad gingen, moesten we een handdoek omslaan. Dat werkte natuurlijk niet."

Handtekeningen

Nadat het naakt zwemmen in 2012 een zachte dood was gestorven, leidde een handtekeningenactie – waarvoor ook Gerry zich hartstochtelijk inzette – tot een wederopstanding. "Vorig seizoen kwamen er gemiddeld 67 deelnemers, een mooi aantal. Liefhebbers komen zelfs vanuit Amsterdam en Limburg naar Apeldoorn. Etienne doet het ook geweldig en met veel humor. Ik weet nog dat er een keer sneeuw lag en hij een paar emmers vol het water in kieperde. Wat uiteraard veel hilariteit veroorzaakte." Voor Gerry blijft er niets te wensen over. Of toch? "Wat mij betreft zou het naakt zwemmen vaker dan eens per maand op het programma mogen staan. Wellicht dat het daar van komt als zich voor komende seizoen nog meer mensen aanmelden."

Zwemmen voor nudisten bij zwembad de Sprenkelaar staat gepland van 14.00 tot 16.30 uur op de volgende zondagen: 13 oktober, 17 november, 15 december, 12 januari, 16 februari, 22 maart en 12 april. Het tarief voor volwassenen bedraagt 10 euro, voor een gezin is dat 22,50 euro (twee volwassenen en twee kinderen). Voor elk kind meer wordt 5 euro berekend.

Wie wil meedoen aan het naakt zwemmen moet een ID-bewijs tonen. "Het merendeel van de deelnemers is lid van de Naturisten Federatie Nederland (NFN)", weet Gerry. "Een NFN-kaart is ook geldig. Deelnemers moeten natuurlijk wel de juiste intentie hebben."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden