Wethouder Marc Sandmann overhandigt de eerste drie exemplaren '10 Jaar Hfftig in 10 verhalen' aan Michael, Kevin en Olivier.
Wethouder Marc Sandmann overhandigt de eerste drie exemplaren '10 Jaar Hfftig in 10 verhalen' aan Michael, Kevin en Olivier. (Foto: Eigen foto Stimenz)

'10 Jaar Hfftig in 10 verhalen': steeds weer kippenvel

Apeldoorn - Als Maaike uit een zorgtraject komt, waar ze een halfjaar deeltijdbehandelingen heeft gehad, is ze er helemaal klaar mee. Maar weet even niet hoe verder. "Als Hfftig er niet was geweest, dan had ik hier waarschijnlijk anders gezeten." Uit '10 jaar Hfftig in 10 verhalen': een publicatie van Stimenz.

Door Liselotte Schippers

Tien jaar geleden onderzocht de Lionsclub Apeldoorn onder de jongeren in Apeldoorn, welke behoefte er lag op het gebied van ondersteuning. Door deze directe vraag vanuit de doelgroep ontstond 'Hfftig'. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum werd het boekje '10 jaar Hfftig in 10 verhalen' gepubliceerd.

Succesverhaal

Bianca Lubbers, coördinator Hfftig: "Het verhaal van Maaike is een verschrikkelijk mooi succesverhaal, maar eigenlijk krijg ik van alle verhalen nog regelmatig kippenvel. Bij Maaike was ik heel benieuwd of we wat voor haar konden betekenen. Maar ze wilde absoluut geen hulpverlening. Uiteindelijk is het zo'n mooi traject geweest. Het meisje zat thuis, ging niet naar school, werkte niet en was bijna bang om de straat op te gaan. Nu studeert ze, woont zelfstandig en heeft haar leven weer op de rit. Dat er elke week iemand is die naar je luistert, naar je omkijkt en met je mee denkt is soms al genoeg en soms is het nodig om er actief op uit te gaan en heel praktisch dingen te ondernemen. Andere jongeren hebben weer juist een klankbord nodig."

De vraag naar coaching door Hfftig is groot en ook breed. Bijvoorbeeld hulp bij het maken van een studiekeuze, thuis meer on speaking terms met ouders komen, beter kunnen plannen. Van praktisch tot meer intrinsieke doelen zoals zelfvertrouwen, faalangst, omgaan met conflictsituaties, omgaan met een scheiding.

Bianca: "De naam wil zeggen dat de jongere 'ff' naar een volgend level wordt geheven. Dat is uiteindelijk wat Hfftig doet: een jongere die vastloopt op tijd te ondersteunen met informatie, begeleiding en advies. De problemen opheffen zodat hij/zij op eigen benen verder kan, voordat het echt mis gaat." Zo'n 55 actieve vrijwillige vaste coaches, jong en oud, verbinden zich een jaar aan een jongere tussen de 13 en 23 jaar. ,,Volwassenen die er oordeelloos voor de jongere zijn. Niet door te zeggen wat ze moeten gaan doen. De coach laat als het ware de jongere het gehele palet zien, maar de jongere bepaalt zelf welke kleur er op de muur komt. Soms is er meer zorg nodig, maar uitval komt eigenlijk niet voor. We nemen vooraf goed de tijd om te kijken wat de jongere wil en welke coach daar het beste bij past. In de afgelopen 10 jaar hebben we al zo'n 500 jongeren kunnen helpen."

De vrijwillige coaches krijgen een aanvangstraining en professionele intervisie. Bianca: "Als je ziet hoeveel jongeren we hiermee bereiken en echt verder helpen. Ik ben ervan overtuigd dat het ook kostenbesparend werkt. Velen van hen waren denk ik op een ander moment in hun leven ergens in de hulpverlening terecht gekomen omdat het allemaal niet zo lekker liep."

Meer berichten