Voorzitter Gerard Eijkholt wil dat zijn stichting zo laagdrempelig mogelijk is. Meer info op stichtingfeestneus.nl. (foto Auke Pluim)
Voorzitter Gerard Eijkholt wil dat zijn stichting zo laagdrempelig mogelijk is. Meer info op stichtingfeestneus.nl. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Stichting Feestneus helpt kinderen met verjaardagsdozen

Apeldoorn - Hoewel de economie groeit, neemt het aantal kinderen dat in armoede leeft nog steeds toe. In Nederland kunnen ruim zestigduizend kinderen hun verjaardag niet vieren omdat er thuis simpelweg geen geld voor is. In Apeldoorn is dat aantal naar schatting ongeveer drieduizend. Stichting Feestneus trekt zich het lot van deze kinderen aan en bezorgt jarigen tussen 4 en 12 jaar een onvergetelijke dag met een goedgevulde verjaardagsdoos.

Door Bert Nijenhuis

Stichting Feestneus is in 2013 ontstaan als een project van Rotary Apeldoorn 't Loo. "Bij de Rotary deden we altijd al veel aan goede doelen gerelateerd aan kinderen", verklaart initiatiefnemer en voorzitter Gerard Eijkholt het ontstaan van de stichting. "Zo stuitte ik ook op Stichting Jarige Job in Rotterdam, die jarige kinderen uit minder bedeelde gezinnen verjaardagsdozen schenkt. In Apeldoorn hadden we al wel een Voedselbank, maar nog geen dergelijk project voor kinderen. Ik ben op de zeepkist gaan staan en heb de handen op elkaar weten te krijgen voor een Apeldoornse variant."

Helpende hand

Stichting Feestneus opereert inmiddels volledig zelfstandig en ook Eijkholt kon het voorzitterschap niet langer combineren met zijn werkzaamheden voor de Rotary. "De onderlinge band is er uiteraard nog wel. Mochten we in financiële nood komen, dan kunnen we zeker een helpende hand verwachten." De hoofdtaken van de stichting bestaan uit het werven van donateurs, bewustzijn creëren en zoveel mogelijk Apeldoornse kinderen uit minimagezinnen de mogelijkheid bieden hun verjaardag te vieren. "De dozen, die we bij Stichting Jarige Job inkopen, kosten per stuk 35 euro en zijn er voor jongens en meisjes in vier leeftijdscategorieën. Naast cadeautjes zitten er standaard slingers en ingrediënten voor cupcakes en schooltraktaties in. De neutraal uitziende doos wordt door de post bezorgd."

Desondanks beseft ook Eijkholt dat leven in armoede vaak gepaard gaat met gevoelens van schaamte en gêne. "Daarom willen we zo laagdrempelig mogelijk zijn. Gezinnen met een laag inkomen ontvangen van de gemeente een RegelRecht Strippenkaart. Voorheen moest er voor een doos een strip worden ingeleverd. Nu hoeft alleen nog maar het stripnummer op onze website te worden ingevuld. Om de doelgroep te bereiken, hebben we onder andere alle scholen aangeschreven, contacten met de gemeente, Humanitas en kerken gelegd en verzorgen we spreekbeurten."

Leuke foto

Niet zonder effect, want het aantal afnemers van een verjaardagsdoos groeit gestaag. "We zitten nu op ruim vierhonderd dozen per jaar", berekent de voorzitter. "Daarmee bereiken we een kleine dertig procent van onze doelgroep. Soms ontvangen we een bedankje of een leuke foto. Dat geeft weer extra energie, net als een leuke donatie. Soms horen we niets. Ook prima, want het gaat uiteindelijk om de kinderen, die we het allerbeste gunnen."

Meer berichten