Karin Scheffer. (Foto: Leven in angst, verhaal van een thuiszitter)
Karin Scheffer. (Foto: Leven in angst, verhaal van een thuiszitter)

KOPP Kinderen: Kinderen van ouders met psychiatrische problemen

APELDOORN – Zo'n 577.000 kinderen en jongeren leven met een ouder met psychische problemen. Karin Scheffer, auteur van het boek 'Leven in angst, verhaal van een thuiszitter'. Ze schreef over haar leven met een autistische/ narcistische vader, en over haar eigen kinderen met autisme. Eén van hen is langdurig thuiszitter.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer kinderen die een ouder hebben met een psychische aandoening dan uit de cijfers blijkt. De cijfers zijn gebaseerd op een berekening van het aantal ouders dat het in het jaar van het onderzoek een stemmingsstoornis, een angststoornis of ADHD of een alcoholverslaving had. Andere psychische problemen en alcoholmisbruik zijn niet meegenomen, omdat hierover geen recente cijfers bekend waren. 

Zelf is Karin opgegroeid met een autistische/ narcistische vader. 'Het was enorm zwaar en beschadigend 'aldus de schrijfster. 'Er was veel, vooral verbaal , geweld, en we waren thuis voortdurend angstig. Het was nooit veilig, en dat heeft gevolgen voor de rest van je leven .'

'Pas toen mijn eigen kinderen autisme bleken te hebben, viel het kwartje over het gedrag van mijn vader', zegt Karin Scheffer. 'Eerder had ik geen idee waarom hij zo deed.' Door de verhalen op te schrijven in een boek, naast de verhalen over haar eigen kinderen ( waaronder een thuiszitter ), kon ze aan de buitenwereld duidelijk maken hoe moeilijk het is om op te groeien met een psychisch zieke vader. Daarnaast zag ze de kern van het probleem terug in haar eigen kinderen.

Haar boek 'Leven in angst, verhaal van een thuiszitter' is verkrijgbaar via Bol.com en BoekenGilde.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden