Lancering van de schatkist op de Praktijkschool De Boog

Apeldoorn - Op maandag 23 september om 11.00 uur lanceert Foenix al de vierde schatkist. Dit keer op de Praktijkschool De Boog (Buizerdweg 17, Apeldoorn).

Om op diverse plaatsen in Apeldoorn de meerwaarde van circulaire en inclusieve economie zichtbaar te maken, gaan we als onderdeel van het project 'Total Collect' schatkisten plaatsen waarin spullen voor hergebruik geplaatst kunnen worden. We zijn op 7 februari 2019 een pilot met een aantal scholen gestart. Eerste vier schatkisten zijn op Montessori Basisschool Passe- Partout, Openbare Basisschool De Bundel en Aventus Fashion & Design in Zutphen geplaatst. De Boog is de eerste praktijkschool die meedoet aan het project 'Total Collect'.

Educatief programma
Leerlingen verzamelen hun ongebruikte spullen in de schatkist. Zodra de kist vol is gaan ze op excursie naar Foenix: de kinderen zien bij het innamepunt wat er met hun spullen wordt gedaan en wat "afval" betekent en er worden interactieve workshops bij Foenix op het Zwitsal-terrein georganiseerd. Tijdens deze workshops krijgen kinderen op een spelende en creatieve manier inzicht in circulariteit door van afgedankte spullen iets moois te maken. Om dit te ondersteunen bieden we de school het boek "Het Kringloopwinkeltje" en een gastles over hergebruik aan.

Kinderen worden zo op jonge leeftijd bewuster van koopgedrag en denken na over hergebruik van spullen, in plaats van spullen in de prullenbak te gooien. Op deze manier kunnen de kinderen bijdragen aan een duurzame samenleving waar milieu, mens en economie in harmonie zijn zodat de aarde niet uitgeput raakt. Dit project wordt door de Gemeente Apeldoorn ondersteund.

Nieuwe generatie
Wij, de oudere generatie, hebben niet het goede voorbeeld gegeven als het gaat om omgang met onze wereld. Foenix voelt de plicht om de nieuwe generatie te helpen om duurzame keuzes te maken zodat zij de regie krijgen over hun toekomst.

Wij nemen de kinderen via de schatkaart in de kist mee op reis samen met de ingebrachte spullen op een route van huis naar huis via Foenix zodat de cirkel rond is. Tijdens deze reis ervaren ze dat hun ongebruikte spullen geen afval is maar pareltjes zijn.

Over Foenix
Al 37 jaar is Stichting Foenix (www.foenix.nl) een sociale onderneming die zich voor een circulaire en inclusieve samenleving inzet. Wat ooit begon als een klein vrijwilligersproject voor jongeren is inmiddels uitgegroeid tot een onafhankelijke, professionele organisatie. In de werkplaatsen, winkel, kantoren en ons transport biedt de organisatie jaarlijks een werkplek aan voor zo'n 750 mensen. Foenix verwerkt jaarlijks zo'n 4 miljoen kilo aan spullen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden