Apeldoorn doet mee aan de landelijke open dag asielzoekerscentra

Apeldoorn - Op zaterdag 28 september van 13.00 – 16.00 uur is de Open azc dag. Veel asielzoekerscentra openen hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc en ontmoetingen tussen Nederlanders en bewoners te laten plaatsvinden.

De Open azc dag is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 19.000 bezoekers. Ook de locatie aan de Christiaan Geurtsweg 10 opent haar deuren en heet u van harte welkom om een bakkie te komen doen in ons AZC.

Elkaar ontmoeten
Met het openstellen van de deuren van azc's willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

Jubilea
De organisaties staan dit jaar stil bij hun jubilea. Samen met de IND bestaat het COA 25 jaar en behartigt VluchtelingenWerk Nederland al 40 jaar de belangen van asielzoekers en vluchtelingen. Nationale Burendag De Open azc dag vindt wederom plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Op www.openazc.nl is meer informatie te vinden over de Open azc dag.

Met steun van de Johan Cruyff Foundation en bijdrages uit de gemeente Apeldoorn is het 'SCHOOLPLEIN-14' gerealiseerd. Met het project SCHOOLPLEIN-14 wil de Johan Cruyff Foundation kinderen, tijdens maar ook ná schooltijd, uitdagen om samen meer te sporten en te spelen. Want sport en spel is net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind als leren lezen en schrijven.

Tijdens de open dag wordt het plein op 28 september om 14.30 uur aan de Christiaan Geurtsweg 10 geopend. Naast het stimuleren van het samen sporten en spelen, biedt SCHOOLPLEIN-14 structuur en overzicht op het schoolplein, laat het ook minder sportieve kinderen bewegen, stimuleert het de creativiteit van kinderen om vooral zelf spelletjes te bedenken en vermindert het stress op het centrum. Het buitenplein is een ontmoetingsplek waar thema's als respect voor elkaar, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen centraal staan. Die thema's worden vormgegeven door de '14 regels van Johan Cruyff'. Zie https://www.cruyff-foundation.org/activiteiten/schoolplein-14.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden