Lezing: de betekenis van ritualen en symbolen

Lezing: de betekenis van ritualen en symbolen

Apeldoorn - We voelen het onmiddellijk aan, er is een groot verschil tussen gewoon lopen en ritueel lopen, tussen gewoon groeten en ritueel groeten, tussen gewoon een kaars aansteken en dat op rituele wijze doen. Maar waar komt die verandering in ons gevoel dan vandaan ?

De dichter Adriaan Roland Horst legde zich elke avond op in zijn fauteuil te gaan zitten, een kaars aan te steken, thee te drinken en een pijp te roken. Voor hem was dat een verplicht ritueel, waarmee hij zijn inspiratie in stand hield. "Wat is een ritueel anders", schrijft hij, "dan een kring van verrichtingen om ons heen trekken als een beschermende laag, om zo beveiligd tegen alle storingen van buiten, geïnspireerd te worden?"

In een ritueel verlaten we al dan niet met behulp van symbolen, de sleur van alledag en komen we in een situatie waarin wij - soms alleen en soms met anderen - ervaringen opdoen die juist niet alledaags zijn. Een kaarsje branden helpt ons kennelijk. We voelen ons plotseling met heel ons hart verbonden met anderen. Rituelen spelen een belangrijke rol in ons leven en kunnen verstrekkende gevolgen hebben. De trouwring b.v. die tijdens zo'n ritueel om onze vinger wordt geshoven, gaat nooit meer af.

Ritueel bewustzijn is in feite een vorm van symbolisch bewustzijn. Dat is een vorm van bewustzijn, waarin verbeelding centraal staat, waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt en gevoelig is voor een leven dat af en toe ongelofelijk paradoxaal is. Als er in het dagelijkse leven iets gebeurt dat voor ons een diepe betekenis heeft, waardoor we als het ware boven het alledaagse worden uitgetild, willen we daar vorm aan geven en drukken dat vaak uit in rituelen en symbolen.

Dr. Tjeu van de Berk, een onbetwist kenner op het gebied van ritualen en symbolen, zal op maandag 7 oktober om 20.00 uur een lezing geven over dit onderwerp in het gebouw van de Apeldoornse vrijmetselarij, aan de van Hasseltlaan 29 in Apeldoorn. De link met de vrijmetselarij ligt voor de hand , omdat juist in vrijmetselaarsloges heel veel gewerkt wordt met rituelen en symbolen. Maar niet alleen daar, ook in het persoonlijk leven van ons allemaal spelen rituelen en symbolen een belangrijke rol. Daarom staat dit onderwerp op 7 oktober centraal. Het belooft een interessante en leerzame avond te worden. Iedereen is vanaf 19.30 uur van harte welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden