Samen dementievriendelijk in de wijk


Dit is de eerste route in Apeldoorn. ,,In andere wijken lopen ook initiatieven. We hopen natuurlijk dat het zich als een olievlek verspreid over heel Apeldoorn."
Dit is de eerste route in Apeldoorn. ,,In andere wijken lopen ook initiatieven. We hopen natuurlijk dat het zich als een olievlek verspreid over heel Apeldoorn." (Foto: Liselotte Schippers)

Samen dementievriendelijk in de wijk

Apeldoorn - "Steeds meer ouderen blijven thuis wonen. Ouderen met een slecht geheugen, met dementie. De wijken moeten daardoor min of meer gedwongen inclusief worden. Deze groep mensen heeft nu onze aandacht", vertelt Quirine Lensvelt–Ruys van werkgroep dementievriendelijke wijk.

Door Liselotte Schippers

Op woensdag 11 september om 16 uur opent wethouder Wim Willems de eerste Apeldoornse 'Dementievriendelijke route' vanaf wijkcentrum De Groene Hoven. Er komen symbolen op stoeptegels. Deze geven richting aan naar het winkelcentrum en het gezondheids-centrum. Er worden ook rolstoelvriendelijke aanpassingen gedaan. 

Joop Gerritsen-van Dalen (wijkraad Kerschoten) : "Ouderen moeten zo lang mogelijk in de wijk rond kunnen lopen. Samen met buurtbewoners en demente ouderen, die ook betrokken zijn bij de werkgroep, hebben we geconstateerd wat er fout was in de wijk. Onoverzichtelijke verkeerssituaties, hoge op en afritten, oversteekplaatsen en het missen van bankjes om te rusten. Wethouder Willems zal bij de opening de laatste tegel van een symbool (winkelwagentje) voorzien en zal een bord bij een bankje plaatsen."

De route werd in het leven geroepen door de werkgroep dementievriendelijke wijken. In deze werkgroep zijn o.a. de wijkraden Kerschoten en De Naald vertegenwoordigd, samen met Stimenz, Klein Geluk en enkele wijkbewoners. De werkgroep wordt ondersteund door Elise Roelofse van Spectrum.

Quirine Lensvelt-Ruys (Wijkraad De Naald): "Als gevolg van de intentieverklaring van wethouder Blokhuis voor een dementievriendelijke gemeente in 2017 is de werkgroep opgericht. We richten ons enerzijds op de inrichting van de wijk, de ontmoetingscentra en openbare ruimten. Anderzijds is er aandacht voor het geven van informatie door lezingen, toneel en contact met winkeliers en gezondheidscentra. De lezingen in de wijkcentra worden goed bezocht en mensen zijn er enthousiast over." 

Gemeente en wijkraden dragen bij om initiatieven vanuit de werkgroep te realiseren. Joop Gerritsen-van Dalen: "Het was voor mij erg abstract en gaandeweg zijn we het gaan ontdekken. Zonder verwachtingen zijn we dingen gaan doen en zo kwam er van alles uit. We werken nu samen met veel verschillende organisaties, winkeliers en buurtbewoners en daar zijn we trots op."

Ook buiten de wandelroute oriënteert de wijkraad zich op de dementievriendelijkheid van de wijk.  Ze zijn hiervoor het contact tussen de bewoners en de gemeente.

Quirine: "Mensen kunnen dergelijke situaties in de wijk melden bij de wijkraad of de gemeente. De gemeente werkt erg actief samen met de werkgroep. Het is vaak een heel gepuzzel waarbij belangen tegen elkaar worden afgewogen. De dementievriendelijke wijk is natuurlijk een blijvend proces en blijft altijd een punt van aandacht."

De dementievriendelijke route is niet alleen prettig voor mensen met dementie, maar voor ouderen  in het algemeen en voor mensen met beperkingen. Joop: "Dit is de eerste route in Apeldoorn. In andere wijken lopen ook initiatieven. We hopen natuurlijk dat het zich als een olievlek verspreid over heel Apeldoorn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden