Foto: KPN

Glasvezel Apeldoorn antwoord op sterke groei dataverbruik

Apeldoorn – Apeldoorn wordt in rap tempo voorzien van glasvezel. Na het noordoosten, waar de werkzaamheden al vergevorderd zijn, is het nu de beurt aan Apeldoorn Zuid. Bij ruim 13.000 huishoudens wordt vanaf deze week gefaseerd een verbinding aangelegd. In november kunnen de eerste inwoners van het zuidelijke deel van de plaats gebruikmaken van het betrouwbare, toekomstbestendige internet van KPN.

"Glasvezel is noodzakelijk als we mee willen met de huidige ontwikkelingen en de toenemende behoefte aan een stabiel netwerk dat grote hoeveelheden data kan verwerken", legt Bart Mulders, directeur monteurs bij KPN, uit. "We willen tegelijkertijd games spelen, een video in hoge kwaliteit uploaden, beeldbellen en online muziek luisteren. En alles zonder haperingen of kwaliteitsverlies. Als de vraag naar data in de toekomst toeneemt, kan de snelheid van glasvezel meegroeien."

Ambitie
Momenteel telt Nederland ruim 2,4 miljoen glasvezelaansluitingen. Afgelopen jaar kwamen er ruim 200.000 verbindingen bij. KPN heeft de ambitie om boven op de 2,4 miljoen aansluitingen nog eens één miljoen woningen te 'verglazen'. Volgens KPN is de overgang naar glasvezel van belang omdat het dataverbruik toeneemt en mensen op steeds meer apparaten tegelijk online gaan.

Hoogleraar glasvezelsystemen Ton Koonen van de Technische Universiteit Eindhoven beaamt dat. Hij stelt dat de breedbandbehoefte om verschillende redenen toeneemt. De verdergaande individualisering speelt een belangrijke rol. "Daardoor moet je diensten op persoonlijke maat toesnijden, waarbij je zelf bepaalt waar en wanneer je er gebruik van maakt en op welk apparaat. Dat betekent dat elk individu een zeer grote hoeveelheid data moet krijgen", aldus de professor. Wat ook meespeelt, is de trend dat we zelf meer en meer content maken in de vorm van video, audio en foto's.

Onbegrensd
Koonen verwacht dat het datagebruik in de komende vijf tot tien jaar met een factor tien omhoog gaat. "Zware gebruikers die zich bezighouden met online gaming en 4K video streaming hebben nu al ruim 200 Mbit/seconde nodig. De databehoefte van een typisch gezin, bestaande uit twee volwassenen en twee kinderen, zal kunnen groeien naar zo'n 10 Gbit/seconde." Daarnaast noemt hij digitalisering en monitoring in de zorg, waardoor steeds meer zorg op afstand - via de computer - kan plaatsvinden. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en ook zij hebben meer data nodig. "Denk aan opa en oma die met hun kleinkinderen videobellen via Skype of Facetime." Glasvezel biedt die mogelijkheden, aldus de hoogleraar. "Het heeft een capaciteit die feitelijk bijna oneindig is. Ook in de verre toekomst zal glasvezel genoeg capaciteit kunnen bieden. Zelfs als we misschien ooit wel 100 Gbit/seconde nodig hebben, kan dat via diezelfde vezel die nu de grond in gaat."

Het aanleggen van glasvezel heeft, letterlijk, wat voeten in de aarde. Er moeten nieuwe kabels van de straat naar de meterkast van de consument gelegd worden. In het noordoosten van Apeldoorn zijn deze werkzaamheden begin dit jaar al gestart. Daar is de klus al in een vergevorderd stadium. In Apeldoorn Zuid wordt vandaag begonnen met graven. KPN NetwerkNL zorgt voor de verbindingen, waarna bewoners via KPN kunnen profiteren van het stabiele en snelle netwerk. Volgens planning kunnen huishoudens vanaf begin november gebruikmaken van het glasvezelnetwerk. Dan zijn de eerste bewoners er op aangesloten.

Meer berichten