Frits Buitenhuis (63) van De Graaf's Tabak en Lectuurshop gaat met vervroegd pensioen. ,,Het is een dubbel gevoel!" (foto Danielle van de Vlag)
Frits Buitenhuis (63) van De Graaf's Tabak en Lectuurshop gaat met vervroegd pensioen. ,,Het is een dubbel gevoel!" (foto Danielle van de Vlag) (Foto: )

Frits Buitenhuis neemt afscheid: 'Opluchting dat ik met pensioen kon'

Apeldoorn - Frits Buitenhuis (63) van De Graaf's Tabak en Lectuurshop gaat met vervroegd pensioen. ,,Het is een dubbel gevoel!" Voor Frits is de lol eraf, maar het liefst had hij nog tien jaar doorgewerkt met zijn vrouw.

Door Danielle van de Vlag

,,Twee jaar geleden is mijn vrouw overleden aan kanker. Het ging in rap tempo, binnen vijf maanden was ze overleden. We hebben gelukkig wel afscheid van haar kunnen nemen, maar het blijft natuurlijk moeilijk! Ik heb de winkel in 2001 van een vriend overgenomen, Bert de Graaf. Hij werd destijds ziek en had ook kanker, binnen een maand was hij overleden. Zijn wens was dat de winkel door zou gaan onder zijn eigen naam, vandaar dat ik het heb opgepakt en verder ben gegaan onder zijn naam."

,,Mijn vrouw en ik hebben heel wat jaren samen in de winkel gewerkt met z'n tweeën, we hadden geen personeel dus deden het echt samen. De lol was er snel af toen ze ziek werd, moet ik eerlijk bekennen en toen ze eenmaal overleden was had ik er helemaal geen zin meer in. We hadden al minder inkomsten, omdat instellingen waar wij mee samenwerkten inkopen gingen doen bij groothandels en omdat de pinautomaat, die in ons pand zat, werd weggehaald. Het aantal klanten zakte in no-time van 200 per dag naar ongeveer ruim 100 klanten per dag, dat is natuurlijk direct te merken."

,,Dit alles bij elkaar maakte het voor mij echt niet meer wat het altijd was geweest. Ik zocht uit of ik met vervroegd pensioen kon. Wij hadden onze ziel en zaligheid jarenlang in de zaak gestopt en het was goed zo. Het was gewoon een opluchting voor mij dat ik eerder met pensioen kon. Ik ben alles nu aan het opruimen en afronden, dus ik zit er nog middenin. Het zal straks best raar zijn als ik alle dagen de tijd heb. Wat ik ga doen? Lekker wandelen met ons hondje, sportuitzendingen kijken en van het leven genieten. Ik ga op vakantie naar Ameland, alleen. We kwamen hier altijd samen, dus het zal best onwennig zijn, maar ik ga er lekker op uit met de hond. Ik heb ook een appartement gekocht, dus de komende tijd zit ik echt niet stil. Misschien dat ik ook het hardlopen wel weer ga oppakken. Dat is goed voor de kilo's."

,,De zaak was jarenlang een begrip aan de Koninginnelaan. Ik heb zelfs in het bestuur van de belangenvereniging Koninginnelaan gezeten en was marktmeester van het nazomerfeest. Het was een mooie periode. Klanten kwamen langs om iets te roken en te lezen te halen, maar ook voor een praatje kwamen ze graag langs. Dat zal ik vast wel missen. Klanten vonden het jammer, maar waren allemaal positief toen ze hoorden dat ik ging stoppen. Ze kwamen mij bedanken met lekkere biertjes van de overbuurman, dus ik kan nog wel een jaar vooruit met pilsjes. Wij hebben enorm veel genoten van de winkel en de klanten, maar het is goed zo."

Meer berichten