Samen (bio)logisch werken in de zorgtuin


Helemaal rechts staat Marijke van der Wekke en Norbert Keizer is derde van rechts. In Apeldoorn en omgeving zijn inmiddels al meerdere plekken waar biologisch wordt gewerkt.
Helemaal rechts staat Marijke van der Wekke en Norbert Keizer is derde van rechts. In Apeldoorn en omgeving zijn inmiddels al meerdere plekken waar biologisch wordt gewerkt. (Foto: )

Samen (bio)logisch werken in de zorgtuin

Apeldoorn - Bij Zorgtuinderij StadsAkkers, een biologische tuinderij achterin Park Zuidbroek, werken Norbert Keizer, de zorgmanager en David Koning, de biologische tuinder.

Daarnaast werken er ongeveer 90 vrijwilligers. Deze groep is heel divers en bestaat uit gepensioneerden, werkzoekenden en mensen die gewoon een uurtje over hebben. ,,Er zijn vluchtelingen bij die Nederlands willen leren, maar ook mensen met een arbeidshandicap. De één heeft wat extra begeleiding nodig, de ander kan dit geven. We zijn blij met iedereen die komt helpen om onze tuinderij tot een succes te maken. Kleinschalig biologisch tuinieren is namelijk arbeidsintensief. Als vrijwilligers dragen we daar allemaal aan bij", aldus Marijke van der Wekke.

,,Vanaf de start in 2013 tuinieren we biologisch. Sinds 2017 zijn we SKAL gecertificeerd. We werken met wisselbouw, we gebruiken geen onkruidbestrijdingsmiddelen, maar wieden met de hand of met de (rol)schoffel. Sinds 2018 hebben we een kleine tractor. We gebruiken geen kunstmest om de groei te versnellen."

,,Onze groenten groeien door de zon, door de regen, de mooie strorijke stalmest én de goede zorg van de medewerkers. Insecten zijn bijna nooit een probleem. Vaak lost de natuur het zelf op omdat de natuur op het bedrijf ook een duidelijke plek heeft."

,,Onze mest en compost zijn biologisch en ook de zaden en planten die we kopen zijn biologisch. Dit maakt de groenten en kruiden duurder, maar wij vinden dat je de kwaliteit kunt proeven en daar zijn we blij mee. Bij ons kun je duurzaamheid ervaren met al je zintuigen."

In Apeldoorn en omgeving zijn inmiddels al meerdere plekken waar biologisch wordt gewerkt. Naast de StadsAkkers zijn er de Pluktuin, de Raatakkers, de Zonnegaard en de Hooge Kamp. ,,Het zou mooi zijn als nog meer tuinders en boeren dit voorbeeld volgen. Belangrijker nog is dat mensen de waarde van biologisch tuinieren nog meer zien en dat ook willen betalen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden