Janny laat details zien van de ZeroWaste-tas. Vanaf links: begeleiders Christa en Ellen; deelnemers Edith, Janny en Betsy. (foto Anja Straathof)
Janny laat details zien van de ZeroWaste-tas. Vanaf links: begeleiders Christa en Ellen; deelnemers Edith, Janny en Betsy. (foto Anja Straathof) (Foto: )

Keten Groen is duurzaam bezig: 'Gemêleerde groep met vele talenten'

Apeldoorn - Op verschillende locaties in Apeldoorn zijn ze te vinden: arbeidsmatige dagbestedingsplekken voor mensen die - om allerlei redenen - niet in een 'gewoon' bedrijf kunnen werken. De Houtwal is een van deze locaties. Aan het einde van de Asselsestraat is Keten Groen te vinden. De plek is toepasselijk: helemaal in het groen.

door Anja Straathof

"Binnen Keten Groen zijn twee groepen", vertelt begeleider Christa Romeo. "De buitenploeg onderhoudt bijvoorbeeld tuinen, zwembaden en kerkhoven." Met haar collega Ellen van Gessel begeleidt Christa de binnenploeg. "Die is vooral bezig met arbeidsmatige producten. Dat betekent dat we meestal in opdracht van bedrijven werken."

Janny Haisma is een van de deelnemers. "Door een chronische ziekte ben ik arbeidsongeschikt geworden voor een reguliere baan. Ik wil me graag zinvol en maatschappelijk blijven inzetten. Mede door het creatieve en arbeidsmatige karakter is dit een goede plek voor mij."

In een kast zijn volop voorbeelden te zien van de producten: kaarten voor elke denkbare gelegenheid, zwemtassen, wattenschijfjes, insectenhotels, onderzetters. Christa: "Bij alles proberen we gebruik te maken van bestaande materialen. Kijk maar eens naar dit insectenhotel: een leeg blikje van knakworstjes, touw en flink wat takjes." Janny vult haar naadloos aan. "Afgelopen winter hadden we taarten en tompouces voor vogels, gemaakt van zaden en vet. Die zagen er echt prachtig uit, met slagroom en al! We verkopen ze bijvoorbeeld tijdens markten op de StadsAkkers."

De deelnemers zijn heel divers, net als hun talenten. Christa: "Ze kunnen hier nieuwe vaardigheden oefenen en certificaten halen, die nodig zijn voor doorstroming naar een bedrijf." Janny: "Dat is niet mijn doel, al wil ik wel nieuwe dingen leren. Zo heb ik laatst gewerkt met een lockmachine. En dat is wel even anders dan een gewone naaimachine."

Het locken kwam van pas bij het maken van de ZeroWaste-tassen. Janny: "Bij de zwerfvuil-acties in Apeldoorn wordt afval verzameld in plastic ApeldoornRein-zakken. Ik vond het jammer dat daar steeds plastic aan te pas moest komen. Nu hebben we speciale wasbare tassen ontworpen, van resten vlaggenstof gemaakt en in de praktijk getest. Met wat aanpassingen hebben we nu de opdracht gekregen van ApeldoornRein om er veel meer te maken, om te gebruiken tijdens de maandelijkse zwerfafval-acties.

Christa straalt als ze terugdenkt aan het hele proces. "We werken hier niet alleen samen met verschillende zorgorganisaties, maar krijgen bijvoorbeeld de stoffen voor tassen aangeleverd van de Veluwse Vlaggen Industrie. Het zijn proefdrukken, misdrukken en witte repen vlaggenstof. Wij zijn blij met de bruikbare materialen en maatschappelijke betrokkenheid; het bedrijf heeft minder afval. Ik waardeer dit soort samenwerking enorm."

Meer berichten