Foto: HARRY MULDER

Schola Gregoriana ISALA verzorgt Maria-vespers

Klarenbeek - De Schola Gregoriana ISALA oefent al maanden in het Boshuis te Klarenbeek voor een Maria Vespers. Een Schola Gregoriana is een koor, dat gregoriaans zingt.

De naam ISALA wijst er op dat de groep zangers komt uit het stroomgebied van de Ijssel. Het betreft een onafhankelijke Schola, samengesteld uit zangers met een verschillende christelijke achtergrond. De Schola heeft als doelstelling om het gregoriaans als cultureel erfgoed in stand te houden, en om de inspiratie uit het gregoriaans voor meditatie en bezinning te benutten. Zij voert daartoe een vespers uit naar die gregoriaanse traditie.

In de christelijke traditie is een vespers één van de getijden. Vespera betekent 'avond' in het Latijn, en een vespers wordt dan ook in de avond verzorgd. Tegenwoordig wordt de term vespers gebruikt voor zowel een religieuze avonddienst als voor een meditatieve bijeenkomst van 45 tot 60 minuten.

Er is gekozen voor een Mariavespers in augustus, omdat 15 augustus een katholieke feestdag ter ere van Maria is. In de katholieke traditie speelt de persoon Maria als Moeder Gods een belangrijke rol. Daarom worden er bekende en minder bekende gregoriaanse gezangen vertolkt, die speciaal aan de persoon van Maria zijn gewijd. De vespers wordt ingeleid en voorgegaan door mevr. Rita Vermeltfoort. De vespers is vrij toegankelijk en iedereen is van harte welkom.

De vespers wordt gehouden in een toepasselijke omgeving: Klooster Nieuw Sion, Vulikerweg 6 te Diepenveen, op zondag 25 augustus. De kerk is open om 19.00u en de Vespers begint om 19.30u.

Meer berichten