Naast het spelen van de beroemde orgelliteratuur is Everhard Zwart altijd op zoek naar nieuwe, goed in het gehoor liggende orgelwerken. (Foto: Arie de Korte)
Naast het spelen van de beroemde orgelliteratuur is Everhard Zwart altijd op zoek naar nieuwe, goed in het gehoor liggende orgelwerken. (Foto: Arie de Korte) (Foto: Arie de Korte)

Hij weet welke werken het beste klinken op dit orgel

Apeldoorn - Donderdag 15 augustus geeft organist Everhard Zwart een concert in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn. Aanvang om 20.00 uur. Toegang kost 10 euro, tot 12 jaar gratis.

Zwart speelde in de zomer van 1979 zijn eerste officiële orgelconcerten. Het is in grote dankbaarheid dat hij dit jaar zijn 40-jarig jubileum als concertorganist mag vieren.

Van deze veertig jaar heeft hij ook vele jaren orgelconcerten gegeven in de Apeldoornse Grote Kerk. Hij kent dit orgel heel goed en weet precies welke orgelwerken hier het beste zullen klinken.

Hij studeerde in 1983 af aan het conservatorium te Rotterdam en was toen al enkele jaren actief als concertorganist. Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Rotterdam volgde hij Masterclasses bij Jean Guillou en bij Gunther Kaunzinger. Deze studies, naast zijn lessen bij Feike Asma, hebben er mede toe bijgedragen dat hij een eigen stijl heeft ontwikkeld.

Zijn concertprogramma's bieden altijd werken van de beroemde orgelcomponisten. Zwart heeft een voorliefde voor de Frans romantische orgelliteratuur, maar is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt of andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn.

Meer berichten