Marcel en Mechelien in de 'Ons Honk moestuin' van buurtcoöperatie Zuid Doet Samen. (Foto: Danielle van de Vlag )
Marcel en Mechelien in de 'Ons Honk moestuin' van buurtcoöperatie Zuid Doet Samen. (Foto: Danielle van de Vlag ) (Foto: )

Moestuin Ons Honk zorgt voor verbinding: 'De tuin is heel belangrijk voor ons'

Apeldoorn - Buurtcoöperatie Apeldoorn Zuid, beter bekend als Zuid Doet Samen, is een burgerinitiatief van bewoners van Apeldoorn Zuid. Zij zorgen samen voor de wijk en buurtgenoten en zijn gevestigd in buurthuis Ons Honk. Bij het buurthuis hebben ze een moestuin vol mooie planten, bloemen en kruiden waar ze supertrots op zijn en dit ook graag willen blijven behouden. ,,Wij kunnen nog vrijwilligers gebruiken om samen met ons de prachtige moestuin te onderhouden en uit te breiden."

Door Danielle van de Vlag

,,Vele handen maken licht werk" vertelt vrijwilliger Marcel Schol. Marcel is al heel wat jaren actief bij Ons Honk en de moestuin is echt zijn hobby geworden. Vol passie staat Marcel te harken, onkruid te wieden en alle plantjes en kruiden te verzorgen. ,,We kunnen het helaas niet alleen onderhouden. Ik kan nog wel wat handen gebruiken voor onze moestuin. We willen de moestuin heel graag behouden, want het is een fijne plek om te zijn, maar ook alles wat we verbouwen gebruiken we in onze eigen keuken."

Mechelien Burghout is één van de oprichters van Zuid Doet Samen en vertelt; ,,Sinds 2015 ben ik actief binnen deze coöperatie en het geeft ontzettend veel voldoening. Het samenzijn, de contacten die worden gelegd, het sociale aspect en het onder de mensen zijn doet iedereen goed. Elke dag weten buurtbewoners ons in Ons Honk te vinden voor een kop koffie, een praatje of een lekkere maaltijd bereid met verse ingrediënten uit onze eigen moestuin. De tuin is heel belangrijk voor ons, maar ook voor onze buurtbewoners. Zij lopen heel graag een rondje door de tuin of gaan lekker zitten op het bankje om te kijken naar de bloemen, planten en kruiden. Het is bijzonder om mensen te verbinden door burgerkracht en onze eigen 'Ons Honk moestuin' natuurlijk."

,,Er zijn in totaal 5 vrijwilligers met ontzettend veel plezier in onze moestuin actief. We hopen na de zomervakantie ook met leerlingen van de praktijkschool aan de slag te kunnen gaan. Dat zou supergaaf zijn. De 'Ons Honk moestuin' willen we graag blijven behouden met als doel: eigen gebruik. Het liefst breiden we onze moestuin nog uit met kippen, een uitgebreide groentetuin en willen we alles zorgvuldig gaan composteren. Mooie ideeën die we kunnen en willen gaan uitwerken, maar waar natuurlijk wel mensen voor nodig zijn. We kunnen dus nog wel wat helpende handen gebruiken voor onze moestuin. Of je nu een uurtje per week tijd en zin hebt of vaker, iedereen is welkom!"

Kijk voor meer informatie op zuiddoetsamen.nl. Aanmelden als vrijwilliger kan direct via info@zuiddoetsamen.nl 

Meer berichten