Scouts vieren vriendschapsband: Vijftig jaar gezamenlijk in de blubber

Apeldoorn - Of de Brexit er nu wel of niet komt; de vriendschappelijke band tussen Scoutinggroep JJB uit Apeldoorn en de Britse 4th Worcester Park Scout Group zal niet veranderen. De vijftig jaar geleden gesloten vriendschap is altijd intact en hecht gebleven. Om dat te vieren, kwamen vorige week zestig scouts uit de Londense buitenwijk naar Apeldoorn. Niet dat er altijd een reden moet zijn om elkaar te treffen, want voor volgend jaar is er alweer een regulier bezoekje van de JJB-ers aan Worcester Park gepland.

Door Bert Nijenhuis

"De kennismaking was in 1969 op een jamboree voor partnersteden in Berlijn", neemt Gea Wouda, leidster van Scoutinggroep JJB, een duik in het verleden. "Het klikte en tot op de dag van vandaag bezoeken we elkaar. We organiseren logeerpartijen en zomerkampen. Niets verbroedert meer dan gezamenlijk in de blubber staan! Het contact is door de jaren heen nooit verwaterd. Sommige onderlinge vriendschappen houden al veertig jaar stand."

Zelf kwam Wouda via haar man Rob bij Scoutinggroep JJB. Aanleiding voor haar eerste trip naar Engeland was in 1982 het 50-jarig bestaan van de 4th Worcester Park Scout Group. "Dat werd groots gevierd met een diner. Het leuke is dat ze daar een van hun gebouwen zelfs Apeldoorn hebben genoemd. Wat altijd tot hilariteit leidt als we tegen scouts die voor het eerst mee zijn zeggen dat we 'naar Apeldoorn gaan'."

De Engelse scoutinggroep bestaat ondertussen alweer bijna negentig jaar; de JJB werd tien jaar later opgericht. "De basis is voor alle scoutinggroepen hetzelfde", verklaart Wouda. "Je speelt het spel dat grondlegger Baden-Powell heeft bedacht. "Wel zou je kunnen zeggen dat de Engelse scouts wat strakker in het uniform zitten en meer in het gelid lopen. Overal is de scouting moderner en avontuurlijker is geworden. Bepaalde elementen blijven, zoals brood bakken boven het kampvuur. Maar we doen bijvoorbeeld ook aan geoocaching. Het is jammer om tegen vooroordelen te moeten vechten. Als we bijvoorbeeld weer eens padvinders worden genoemd."

Vorige week dinsdag namen de Engelse scouts hun intrek in het onderkomen van JJB. Wouda: "Hun eigen gebouw staat in een woonwijk, dus ze vinden het geweldig om in de bossen te verblijven. Zoals wij het prettig vinden om Londen verkennen als we daar zijn. Ze hebben hier Berg en Bos, Loenen en de Apenheul bezocht en gezwommen bij De Scheg in Deventer. Op zondag hebben we het jubileum gevierd met onder andere een barbecue en uiteraard een kampvuur. Maandag zijn ze weer teruggereisd naar Worcester Park."

Daar zal in 2020 alweer een volgend treffen plaatsvinden. Wat Wouda betreft gaan er nog veel bezoekjes over en weer volgen. "Helaas hebben ook wij te maken met teruglopende ledenaantallen. We hadden ooit honderd leden, dat zijn er nu vijftig. Jongeren hebben het natuurlijk ook zwaar tegenwoordig met school en studie. Hopelijk kunnen we toch nieuwe leden en leiders blijven verwelkomen. Op 31 augustus begint ons nieuwe seizoen weer. Scouting is zo leuk, dat gun je iedereen!" Meer informatie: scoutinggroep-jjb.net.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden