Tentoonstelling Jan Pieter Foppen in Victorkerk Apeldoorn

APELDOORN – Tijdens Open Monumentendag is in de Apeldoornse Victorkerk een tentoonstelling te zien van kunstenaar Jan Pieter Foppen. Een geliefd onderwerp voor Foppen is het bos, dat hij schildert in een losse, impressionistische stijl. Zijn schilderijen vibreren van licht en zijn geliefd en bekend bij een breed publiek. 

Het werk van Jan Pieter Foppen (1972) is gestoeld op impressionistische voorgangers als Breitner, Israels en Weissenbruch. Zijn levendige schilderijen zijn altijd gedompeld in prachtig licht en voorzien van een hedendaagse twist. Met vlotte penseel schildert hij wat hij ziet op straat en in en rond zijn huis in de Franse Morvan. Met zijn schildersoog betrapt hij als het ware de werkelijkheid en brengt hij kleuren en vormen op een hele mooie manier bij elkaar. Rust en verdieping vindt hij in het bos. Licht dat zich door het bladerdek dringt, boomstammen als getuigen van de tijd, een veelheid aan groen-tinten. Het zijn met name zijn bosgezichten die gepresenteerd worden op de tentoonstelling in de Victorkerk in Apeldoorn. 

Eerder had Jan Pieter Foppen tentoonstellingen in Slot Zeist en Stadsmuseum Harderwijk en was zijn werk te zien op kunstbeurzen als Art Breda en Kunst & Antiekweekend Naarden. Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verscheen vorig jaar het boek Jan Pieter Foppen, Het licht gezien. 

Victorkerk
De voormalige rooms-katholieke St. Victorkerk doet mee op zaterdag 14 september 2019 met de Open Monumentendag in Apeldoorn. De kerk is gebouwd tussen 1954 en 1956 en is onder architectuur van H.W. Valk gebouwd in de bouwstijl van de Delftse school: een basilicale kruiskerk van baksteen onder zadeldaken. Door het besluit van het Bisdom Utrecht sloot de Emmaüsparochie de kerk in 2013. Twee jaar later werd de kerk aangekocht door de Hersteld Hervormde gemeente, voor wie het kerkgebouw aan de Smaragdstraat te klein werd. Er is 1,5 jaar aan de kerk verbouwd, met inachtneming van de monumentale en religieuze waarde. De Open Monumentendag biedt een mooie kans de verbouwde Victorkerk te bezoeken.

Tentoonstelling:     Jan Pieter Foppen
Periode:         14 t/m 28 september 2019
Locatie:         Victorkerk, Jachtlaan 187 in Apeldoorn
Open:             3 x op zaterdag van 11.00-17.00 u, gratis toegang

Meer berichten