'Duurzaamheid betekent voor ons bewuste keuzes maken als het gaat om materialen, natuur en dieren.'
'Duurzaamheid betekent voor ons bewuste keuzes maken als het gaat om materialen, natuur en dieren.' (Foto: )

Daniël en Nienke hebben een nul-op-de-meter woning

De Groene Estafette van deze week: Daniël en Nienke Zielhuis. Ze vertellen wat zij vinden van hun nul-op-de-meter woning in Sprenkelaar.

Apeldoorn - "Wij zijn Daniël en Nienke en wonen samen met onze twee meiden en twee cavia's in een 'nul op de meter woning' in de wijk Sprenkelaar. Een dergelijke woning wekt op jaarbasis eigen duurzame energie op.

Duurzaamheid betekent voor ons bewuste keuzes maken als het gaat om materialen, natuur en dieren. Wij zijn stokjesdrager geworden omdat wij een duurzaam huis hebben, zonder gasaansluiting, maar met een boiler, warmte-terugwin-unit (wtw), tripple glas en achttien zonnepanelen. Hiermee wekken wij onze eigen energie op. Vorig jaar hebben we zo al meer energie opgewekt dan verbruikt!

Doordat ons huis zo goed geïsoleerd is, hebben wij ook nauwelijks geluidsoverlast, wat ons woongenot vergroot.

Wij hebben ons drie jaar geleden ingeschreven voor dit project Het Rietvoort met als optie 'bewust wonen in een nul op de meter woning'. Toen wij hiervoor waren ingeloot, begon het maken van de verschillende keuzes: niet alleen of wij iets mooi vonden, maar ook hoe het zo duurzaam mogelijk kon. De duurzame gedachte hebben wij ook doorgetrokken naar onze tuin.

Onze droom voor een groen Apeldoorn is dat mensen op hun eigen manier bewuste keuzes maken met het oog op een fijne samenleving voor mens en dier waar wij met z'n allen trots op kunnen zijn.

Wat wij doen om die droom te bereiken is anderen vol enthousiasme vertellen hoeveel plezier en genot wij aan ons huis en de tuin beleven. Zo willen we anderen ook inspireren en informeren. Je vindt ons ook op gezinsstad Apeldoorn (www.gezinsstadapeldoorn.nl).

Onze tip voor andere Apeldoorners is dat je met een beetje meer groen, meer voor de natuur kunt doen! En echt alle kleine bee(s)tjes helpen!"

De Groene Estafette

Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs in Apeldoorn een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.

Meer berichten