Buurtbewoonster Wil Dekker: 'De gemeente wist toch van tevoren wel dat zij reacties zou kunnen verwachten.'
Buurtbewoonster Wil Dekker: 'De gemeente wist toch van tevoren wel dat zij reacties zou kunnen verwachten.' (Foto: Gert Perdon)

Bouw zorgeenheid Gooiland zet kwaad bloed

De voor omwonenden plotselinge plaatsing van een zorgeenheid aan het Gooiland (zijstraat van de Woudhuizerallee) heeft kwaad bloed gezet in de buurt. Bewoners van de straat kijken van de ene dag op de andere tegen een ruim 3 meter hoge wand aan. In de buurt zijn verontwaardigde geluiden te horen.

Door Leo Polhuys

APELDOORN - "Dit kan echt niet", zegt Wil Dekker. "Ik woon zelf niet direct naast het inmiddels veelbesproken gebouw, maar kan me voorstellen dat je raar opkijkt als je opeens een grote wand achter je tuin hebt. Zeker als je bedenkt dat er van tevoren geen overleg is gevoerd. Ik snap heel goed dat omwonenden flink balen. De gemeente had dit moeten overleggen, ook al gaat het om een zorgwoning waar een gezin met kinderen in wordt opgevangen."

"Ik heb een gehandicapte kleindochter en als je ziet wat voor een moeite zij moet doen om aanpassingen voor haar woningen te krijgen – niet normaal. En hier in de wijk zet de gemeente van de ene op de andere dag zo'n gebouw neer. De gemeente wist toch van tevoren wel dat zij reacties zou kunnen verwachten?"

Overleggen

Ook buurtbewoner Pol is niet erg te spreken over het initiatief van de gemeente. "De onrust in de buurt is te wijten aan de overheid, die heeft verzuimd te overleggen", is zijn oordeel. "Ongeacht wie er in die zorgeenheid komt te wonen, je overlegt toch eerst?"

"Ik heb ooit een schuurtje bij het huis gebouwd en dat moest ik weer afbreken omdat ik geen vergunning had. Toen ik mijn huidige woning betrok, zo'n 25 jaar geleden, heb ik een schuur gebouwd voor mijn hobby, houtbewerking. Van tevoren ben ik een avond bij de buren op de koffie geweest om te vragen wat zij ervan vonden. Als ze hadden gezegd dat ik het gebouwtje een meter zou moeten verplaatsen, dan had ik dat meteen gedaan. Ik wil maar zeggen dat je altijd tot overeenstemming met de buurt moet komen."

Illegaal

A. Kuiper is het roerend met zijn overbuurman eens. "Als ik een gebouw wil neerzetten in mijn tuin, dan moet ik toch ook een vergunning aanvragen? Anders ben ik illegaal bezig. Ik denk dat de gemeente het gewoon heeft geprobeerd en niet heeft gerekend op bezwaren. Omdat het gebouw illegaal is, zou het het beste zijn als het weer verwijderd zou worden. Ik heb gehoord dat er geen vergunning nodig zou zijn voor zo'n zorgwoning, maar betwijfel of dat wel zo is."

Landelijk beleid

De gemeente Apeldoorn heeft inmiddels excuses aangeboden voor de gang van zaken en aangegeven dat de communicatie naar omwonenden beter had gemoeten. Wethouder Wim Willems zegt echter ook dat het bij de plaatsing van de zorgunit, die bedoeld is voor mensen uit Eritrea, om landelijk beleid gaat, dat de gemeente Apeldoorn gewoon moet uitvoeren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden