Vlnr: Antoinnette Bletterman, Jolanda en Marcel Boukari. Speeltuin Kindervreugd aan de Pieter Saenredamstraat Orden.
Vlnr: Antoinnette Bletterman, Jolanda en Marcel Boukari. Speeltuin Kindervreugd aan de Pieter Saenredamstraat Orden. (Foto: Liselotte Schippers)

Al 60 jaar lang Ogen en Oren in Orden

Generatie op generatie komt voorbij in de ruim opgezette speeltuin in de wijk Orden. Het begon met toezichthouder Mijnheer Bakker met zijn dieren. De toezichthouders werden gastvrouw en gastheer. De rollen veranderen, maar de kinderen blijven er spelen.

Door Liselotte Schippers

Apeldoorn - Ondanks de regen was het 12 juli groot feest bij speeltuinvereniging Kindervreugd ter ere van het 60-jarige bestaan. Het jaarlijks terugkerende zomerevent 'GrOOt wOrden in Orden' werd georganiseerd door de speeltuinvereniging en de Brede School Orden i.s.m. Stimenz. Dit jaar met het thema 60 jaar speeltuin Kindervreugd. Onder het genot van een hamburger, een drankje en feestelijke muziek werden allerlei activiteiten georganiseerd. Niet alles kon doorgaan door de regen, maar de kinderen hebben genoten.

Annie Westerik (voormalig eigenaresse van de winkel Ordens Bazar) 89 jaar en al 60 jaar lid, was ook aanwezig: "Er is wel veel veranderd, maar het bestaat nog steeds! Ik kwam er vroeger al met mijn zoons en heb altijd geholpen. Kindervreugd is mij dierbaar. Er zijn genoeg dingen te doen. Soep maken of koffie schenken. Altijd als er wat wordt georganiseerd, ben ik er bij en nog steeds. Er wordt helaas wel veel minder georganiseerd, want er is minder geld voor."

Het huidige bestuur wordt al jarenlang bemand door Antoinnette Bletterman en Jolanda Boukari. Geheel vrijwillig zetten zij zich bijna dagelijks in voor de speeltuin. In 2011 werd de speeltuin gerenoveerd en kwam onder beheer van de gemeente. Antoinnette: "Ik kwam hier vroeger zelf als kind en daarna kwam ik als moeder en nu komen de kinderen van mijn kinderen. Het is dé ontmoetingsplek van de buurt. De mentaliteit is de laatste jaren helaas wel veranderd. Minder respectvol en er wordt veel kapot gemaakt. Ik ben gastvrouw en doe het voor de kinderen, maar ik ben geen politieagent. Ik probeer het altijd tactvol op te lossen."

Naast activiteiten met Pasen, Halloween en Sinterklaas, wordt de speeltuin zes dagen in de week op gezette tijden bemand door gastvrouw Antoinette of gastheer Marcel Boukari. Jolanda houdt zich graag op de achtergrond bezig met het administratief goed te regelen. Jolanda: "Er komt altijd meer bij kijken dan mensen denken. De speeltuin wordt wel gezien als oren en de ogen van de wijk. Je ziet wat er komt en gaat aan kinderen en praat met ze. Het is soms net maatschappelijk werk, ook voor de ouders. De lijntjes zijn gelukkig kort met de Stadsdeelmanager, de wijkbeheerder en de welzijnszorginstanties."

Antoinnette: "De kinderen hebben er plezier in en mensen komen in contact met anderen. Kinderen komen voor snoepjes, ijsjes en drinken. We helpen bij het toilet, plakken pleisters, halen ruzies uit elkaar en we lenen skelters en speelgoed uit. Hoe leuk is het om een tekening te krijgen en overal waar je fietst herkend te worden. Je ziet de kinderen in elke leeftijdsfase voorbij komen en daarna komt er weer een nieuwe groep. Zo ze het leuk vinden gaan wij door. "

Meer berichten