Bij 2500 eiken in Apeldoorn zijn inmiddels nesten met 'jeukrupsen' aangetroffen. (foto Rien Hokken)
Bij 2500 eiken in Apeldoorn zijn inmiddels nesten met 'jeukrupsen' aangetroffen. (foto Rien Hokken) (Foto Rien Hokken)

Voorrang voor drukke plekken bij bestrijding eikenprocessierups

Apeldoorn - De eikenprocessierups zorgt in grote delen van Nederland en ook in Apeldoorn voor overlast. Bij 2500 eiken in Apeldoorn zijn inmiddels nesten met 'jeukrupsen' aangetroffen. De afgelopen tijd is de bestrijdingscapaciteit ingezet om nesten rondom schoolpleinen te verwijderen. Nu bijna alle schoolpleinen rupsvrij zijn, richt de gemeente zich op plekken waar veel mensen komen en waar de overlast het grootst is.

,,We geven voorrang aan plekken met het hoogste risico om met brandharen in aanraking te komen. Dat zijn bijvoorbeeld speelplekken, evenementen en drukke fietspaden. De komende maanden worden de nesten hier zo veel mogelijk weggezogen. Dit betekent ook dat het op andere locaties langer duurt voordat de rups bestreden kan worden", aldus een woordvoerder.

Preventieve bestrijding
In het voorjaar zijn 15.000 eiken preventief behandeld met een biologisch middel. Dit om te beperken dat de rups zich zou nestelen. Dit heeft niet kunnen voorkomen dat de overlast dit jaar groter is dan in eerdere jaren. Mensen en dieren kunnen flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Kijk op de webpagina eikenprocessierups voor meer informatie.

Meer berichten