Erick en Wilco in actie. Badminton heeft vrijwel iedereen wel eens gespeeld, al dan niet op de camping. Maar wat is nou precies dynamictennis?  (foto Tibor Firityyaszki)
Erick en Wilco in actie. Badminton heeft vrijwel iedereen wel eens gespeeld, al dan niet op de camping. Maar wat is nou precies dynamictennis? (foto Tibor Firityyaszki) (Foto: TFT_)

Appoldro sportclub van het jaar: Dynamictennis wint aan populariteit

Apeldoorn - Geen voetbal-, hockey-, of tennisclub, maar een vereniging bestaande uit een badminton- en een dynamictennisafdeling is sportclub van het jaar geworden in de gemeente Apeldoorn. Sportvereniging Appoldro kreeg bij de verkiezing de meeste stemmen en behaalde provinciaal een verdienstelijke vijftiende plek. Het toont aan dat de vereniging in de lift zit. De badmintontak blijft populair met een kleine honderdtachtig leden en de tak dynamictennis is gegroeid tot zeventig leden. "En de rek is er nog niet uit", verzekert bestuurslid en dynamictennisser Wilco van Hal (25).

Door Bert Nijenhuis

Appoldro is in 1995 ontstaan uit een fusie van drie Apeldoornse badmintonverenigingen. In 2012 sloot een groep dynamictennissers aan, waardoor een multisportvereniging ontstond. "Tot drie jaar geleden opereerden beide afdelingen voornamelijk zelfstandig", vertelt Wilco. "In die hoedanigheid hebben we al eens eerder meegedaan aan deze verkiezing, waarbij we toen geen hoge ogen gooiden. Inmiddels zijn de besturen verjongd en hebben we besloten de handen vaker ineen te slaan. Samen hebben we tweehonderdvijftig leden, die hebben veel stemmers weten te mobiliseren."

De plaquette die Appoldro als winnaar krijgt, moet nog worden opgestuurd. Belangrijker dan een bordje aan de muur, is wat Wilco betreft de aandacht die de eretitel genereert. "Doordat de media interesse tonen, komt er meer aandacht voor voor badminton en dynamictennis. Wat misschien weer gaat leiden tot een aanwas van nieuwe leden." Badminton heeft vrijwel iedereen wel eens gespeeld, al dan niet op de camping. Maar wat is nou precies dynamictennis? "Het betreft een racketsport die in de jaren tachtig in Nederland is ontstaan", doceert Wilco. "Je speelt het indoor, tussen de lijnen van een badmintonveld. Het racket is klein en de bal zacht. Net als bij tafeltennis sla je vanuit de pols."

Aanvankelijk werd dynamictennis vooral op recreatief niveau gespeeld door ouderen. "Je kunt het zo spelen dat het je fysiek weinig kracht kost", verklaart Wilco, die door zijn vader enthousiast werd gemaakt voor de sport. "Ons oudste lid is 86 jaar. Je kunt het echter ook op energieke wijze spelen en de ballen keihard slaan, wat je bij de jongere spelers ziet." Landelijk zijn 45 clubs bij de bond (DTBN) aangesloten, individueel zijn dat rond de twaalfhonderd spelers. In Limburg, Brabant en de Achterhoek wordt dynamictennis op het hoogste niveau gespeeld. Apeldoorn heeft de achtervolging ingezet. "We hebben zo'n vijftien leden die op landelijke niveau competitie spelen en geregeld prijzen pakken."

Dat doet het bestuurslid zelf ook, zowel in het enkel als dubbelspel. "Met mijn dubbelpartner Erick heb ik de regiocompetitie Achterhoek gewonnen, waarna we ook de finale van alle regiowinnaars nog wisten te winnen. In het enkelspel zijn er twee spelers uit het zuiden van het land die tot de buitencategorie behoren. Zover zijn we nog niet, maar Appoldro is beslist een naam geworden om rekening mee te houden." Desondanks zal het sociale aspect nooit worden overschaduwd, zo is de overtuiging van Wilco. "Met name op donderdag is de zaal gezellig vol. Er is ook altijd een gezamenlijk koffiemoment, waarbij onderling even bijgekletst kan worden."

www.appoldro.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden