Johannes B. Vriend, 19 jaar, schrijver van het boek 'Achter de Gouden Deur'. (Foto: Liselotte Schippers)
Johannes B. Vriend, 19 jaar, schrijver van het boek 'Achter de Gouden Deur'. (Foto: Liselotte Schippers) (Foto: Liselotte Schippers)

Kinderboek in zes dagen: Filosoferen Achter de Gouden Deur

Apeldoorn - Schrijver Johannes B. Vriend: ,,In een mindere periode in mijn leven was ik op zoek naar vaste grond om op te staan. Ik las veel filosofische boeken en het schrijven van dit boek en mijn volgende boek maakte dat ik alles op een rijtje heb kunnen zetten."

Door Liselotte Schippers

Apeldoorn - In zes dagen schreef Johannes B. Vriend, op 18-jarige leeftijd, het kinderboek 'Achter de Gouden Deur'. Een boek dat je aan het lachen maakt en aan het nadenken zet. Johannes: ,,En de zevende dag rustte ik. Als ik er op terug kijk denk ik, hoe is het mogelijk. Het verhalen vertellen zit er gewoon in bij mij. Ik ben met de bijbelse verhalen opgegroeid. Johannes de apostel uit de bijbel was net als ik een schrijver."

Het boek van Johannes B. Vriend is eigenlijk voor jong en oud. Een kinderboek van filosofische aard. De flaptekst luidt: 'Als de ronddoler, zoals gewoonlijk, zinloos aan het ronddolen is, vraagt hij zich af of ronddolen wel zo zinloos was als hij zelf dacht. Des te meer avonturen hij beleeft, des te meer hij antwoord krijgt op zijn vragen.' Hoofdstukken zoals: 'De boswandeling in het huisje', 'Opgesloten in de openheid' en 'Winnen door te verliezen' zetten de lezer aan het denken. Johannes: ,,Je hebt goede boeken en goedverkopende boeken. Ik wil een goed boek schrijven. De reacties om me heen op het boek zijn allemaal positief. Zo positief dat ik het bijna in twijfel zou trekken."

Het boek bevat veel existentiële en christelijke thema's. ,,Mijn naam zegt het al: de apostel die Jezus liefhad. Ja, het is een christelijk boek, maar niet zoals men christelijke boeken kent. Het boek vraagt om er de tijd voor te nemen en ik vind het al leuk als mensen er die tijd voor nemen."

Het 104 blz. tellende leesboek heeft een gouden kaft en stelt een deur voor. Als je het opslaat, ben je in feite al achter de gouden deur. Johannes: ,,De hoofdpersoon is zich bewust van zijn eigen fouten en tekortkomingen, wat ik steeds minder om me heen zie. Ik denk dat we onszelf benadelen door eeuwig positief te zijn. Dan is het toch gedoemd om te mislukken. Ik weet zeker zeker dat er dingen fout gaan. Met die conclusie zie ik, dat er ondanks dat toch heel veel moois is. Ik ben ook blij dat dat gebeurd. Als je nooit dorst hebt gehad weet je niet hoe geweldig water is. Het boek is zeker niet negatief, maar getuigt juist van heel veel hoop. Wat ik kinderen en andere lezers mee wil geven is dat alle trots, wat mij betreft, zelfoverschatting is. We zijn afhankelijk van elkaar en zouden ons bewuster moeten zijn van tekortkomingen."

Johannes bereid zich voor op een studie filosofie, daarnaast schrijft hij aan zijn volgende boek. De eerste druk van 'Achter de Gouden Deur' is uitverkocht. De tweede druk geeft Johannes uit in eigen beheer. Om met een quote uit het boek af te sluiten: ,,Iedereen leefde nog eeuwig en gelukkig, zo gelukkig dat ze bijna zouden vergeten dat het leven slechts najagen van wind is."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden