Miranda en Ester zijn blij met het CooL-traject. Ester: 'Ik neem nu bewust tijd voor mezelf, door lekker te gaan wandelen." (foto Anja Straathof)
Miranda en Ester zijn blij met het CooL-traject. Ester: 'Ik neem nu bewust tijd voor mezelf, door lekker te gaan wandelen." (foto Anja Straathof) (Foto: )

Kleine veranderingen met groot effect

Apeldoorn - Ester Brouwer en Miranda Kempenk zijn sinds april deelnemers aan het leefstijlprogramma CooL. Ze stralen als ze daarover vertellen. Miranda: 'Ik sta nu zelf weer aan het stuur, zou je kunnen zeggen. Stapje voor stapje maak ik keuzes. Bewuste keuzes. En het maakt me trots als het lukt."

door Anja Straathof

Wie gezonder wil leven, kan best een flink steuntje in de rug gebruiken. Daarom duurt het CooL-traject twee jaar, met uitgebreide intake, groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken. Ester: "Wat ik wil bereiken? Rust in mijn hoofd. Het lukt me nu een half uur eerder op te staan. Zo kan ik ontspannen aan de dag beginnen. Heerlijk is dat!"

Miranda: "In de groepsbijeenkomst hadden we het over boodschappen doen. Anderen komen in de winkel erg in de verleiding minder gezonde producten te kopen. Online bestellen kan dan een oplossing zijn.

Ik ga juist zelf boodschappen halen. Ik moet juist een reden hebben om de deur uit te gaan. En elke keer vergeet ik expres iets van mijn lijstje. Kan ik 's avonds opnieuw naar de winkel en ben ik extra in beweging."

Ester: "Ik heb nu andere gordijnen in de keuken! Geen zwart meer. Het zag er 's avonds altijd uit als een donker gat; daar ging ik niet graag heen. De kast met snacks was dichterbij. Mijn lichte gordijnen zijn veel uitnodigender. Nu loop ik die drie stappen verder. Ik heb diabetes en merkte dat mijn bloedsuikerwaarden erg stegen als ik cola light dronk. Het voelt als een feestje dat ik nu minder insuline hoef te spuiten. Geen cola meer, maar kraanwater. Kwestie van wennen."

Miranda: "Ik merkte direct dat onze leefstijlcoach Gerrita Huisman alles precies aanvoelt. Ze weet echt de juiste vragen te stellen. 'Niets moet. Iets kan of het mag', zegt ze vaak. We leren na te denken over waarom en hoe we iets doen. Als je over je grens heen gaat, zou Gerrita zeggen: 'Niet erg. Als je je daar maar bewust van bent. Een volgende keer kun je een andere keuze maken.'"

Het programma CooL (Coaching op Leefstijl) is ontwikkeld, uitgebreid getest en... het werkt! Vanaf dit jaar wordt het vergoed vanuit de basisverzekering (zonder eigen risico). Een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk. Tijdens het tweejarige traject is er aandacht voor bewegen, voeding, gedrag, slaap, stress en ontspanning met als doel om langdurig gewicht te verliezen en beter in je vel te komen. Voor meer info: www.leefstijlinterventies.nl/informatie-voor-deelnemers/ en www.gerritahuisman.nl/cool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden