Presentatie boek & symposium over kanker: 'Ik voelde me net een kuikentje'


Leontien van den Berg in haar atelier. Schrijfster en illustrator van het boek 'Tumor met een vleugje humor'.
Leontien van den Berg in haar atelier. Schrijfster en illustrator van het boek 'Tumor met een vleugje humor'. (Foto: Liselotte Schippers)

Presentatie boek & symposium over kanker: 'Ik voelde me net een kuikentje'

Apeldoorn - ,,Binnen een week wisten we dat het foute boel was: Borstkanker. 16 Chemo's, 24 bestralingen en 3 operaties stonden er op mij te wachten. Mijn eerste reactie was: wanneer beginnen we! Ik heb er niet eens om moeten huilen. Zo gaat het met de tegenslagen in mijn leven. Elke dag is een nieuwe dag waar ik iets van wil maken."

Door Liselotte Schippers

In het Gelre Ziekenhuis wordt op 6 juni het boek "Tumor met een vleugje Humor" feestelijk gepresenteerd, startend met een symposium in het teken van 'De kunst van leven met kanker'. Het artistieke werken werd kunstenares Leontien van den Berg met de paplepel ingegoten. Dat zij beeldend verslag maakte van de periode in haar leven waarin ze behandeld werd voor borstkanker past dan ook bij haar.

Leontien: ,,Toen ik in 2017 borstkanker kreeg was dit een bevestiging dat het klopte wat mijn lichaam aangaf. Toen ben ik dagboek tekeningetjes gaan maken. In eerste instantie om niets te vergeten en de mensen om mij heen op de hoogte te houden. Er komt zoveel op je af. Dingen die je van te voren niet kunt bedenken."

De tekeningen zijn gebundeld in een mooi groot boek. Niet alleen de tekst, maar vooral de beelden laten dingen zien die je allemaal van te voren niet weet. Leontien: ,,Van mij hoefde het eerst niet, eerst maar beter worden. Tot ik zag wat het met mensen deed. Mensen komen er door in gesprek met elkaar. Als ik kan bewerkstelligen dat ik er andere mensen mee kan helpen, dan is mijn missie volbracht."

Artsen zijn erg enthousiast over het boek. Mensen weten niet waar ze allemaal mee te maken krijgen. Leontien maakt dat met de beelden duidelijk met een ongelooflijk gevoel voor humor. ,,Zo gaat dat in mijn brein. Ik zie het voor me. Dan bevind ik mezelf ineens in lachwekkende situaties. Zoals de voorkant van het boek het moment uitbeeld dat ik in de spiegel keek: Wat zie ik nu? Allemaal antennetjes! Ik voelde me net een kuikentje met al die donshaartjes op mijn hoofd. Ik zag het ook als een avontuur. Niet altijd leuk, maar ik had geen last van angsten en heb nergens tegenop gezien. Er zijn altijd mensen die het erger hebben. Dan is dat van mij peanuts geweest. Ik had het ook liever niet gehad, maar ja, dan was dit boek er ook niet geweest. Het was een heel bijzondere tijd met niet alleen ellende, maar ook met veel goede dingen. Ik heb veel aardige mensen mogen ontmoeten en er vrienden aan overgehouden. Daarbij heb ik ontdekt dat je veel sterker en flexibeler bent dan je denkt. Voor de time being ben ik genezen en zie de toekomst vol vertrouwen tegemoet."

Het boek is mede mogelijk gemaakt door sponsoring. Bij verkoop van het boek gaat 1 euro naar Stichting 'kLeef. Prijs: €15,95 en verkrijgbaar via www.leontienvandenberg.nl/shop. Symposium 6 juni Auditorium Gelre Ziekenhuis18:30. Toegang gratis. Aanmelden: www.gelreziekenhuizen.nl/symposium-levenskunst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden