Voorzitter van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, Ben Mouw te midden van de nieuwe panelen, geschonken door Rotary Apeldoorn Noord.
Voorzitter van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, Ben Mouw te midden van de nieuwe panelen, geschonken door Rotary Apeldoorn Noord. (Foto: Liselotte Schippers)

Panelen voor Erfgoedplatform: 'In de Aap gelogeerd' bij Het Herenhul

Apeldoorn - Ben Mouw, voorzitter van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn: ,,De geschiedenis van deze plek is bij de meeste mensen niet bekend, maar voor Apeldoorn is het een heel belangrijk plek geweest. Voor zover bekend vonden hier al rond het jaar 1400 rechtszittingen plaats. Vanuit het hele uitgestrekte Hertogdom Gelre kwam men hier bijeen."

Liselotte Schippers

Op 11 mei vierde Rotary Apeldoorn Noord haar 45-jarig bestaan. Ter ere van deze gelegenheid heeft de serviceclub een bedrag geschonken aan de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, die in overleg met Gelders Landschap en Kasteelen heeft besloten tot het plaatsen van twee panelen over de geschiedenis van het Herenhul. De plek waar de panelen zijn geplaatst, het Herenhul in het Engelanderholt, was eeuwenlang één van de belangrijkste plekken in Gelderland. Veel mensen kennen het mooie verhaal achter het Herenhul niet.

De plek die voorheen alleen gemarkeerd werd door een grote kei in het bos was vroeger een ideale locatie voor diplomatieke topontmoetingen. Gelegen op een markante goed bereikbare heuvel op de kruising van twee historische handelswegen. Ben Mouw: ,,De grote steen markeert de plek wel, maar er staat niets op. Nu zijn we hier door bos omgeven, maar vroeger was het een grote open plek. Centraal gelegen in het Hertogdom, waar mensen vaak dagenlang bij elkaar kwamen voor rechtszittingen, vergaderingen en de inhuldiging van de Hertog."

De panelen vertellen voorbijgangers over deze geschiedenis. Deze informatie komt uit de Gelderse 'klaarboeken' waarin o.a. de rechtszaken beschreven werden. ,,Rechters, ridders, stadsvertegenwoordigers trokken allemaal naar deze plek, waar kooplui, minstrelen en troubadours weer op af kwamen. Allen verbleven in de verschillende logementen in Apeldoorn. De Hertog verbleef in logement 'Het Rode Hert', waar één van de raadszalen in het stadhuis naar is vernoemd. De gedaagden verbleven destijds in Logement 'De Aap', waarvan men aan neemt dat de oorsprong van het spreekwoord 'In de aap gelogeerd zijn' hier is ontstaan."

Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn wil met de panelen de geschiedenis onder de aandacht van mensen brengen. Ben Mouw houdt regelmatig presentaties over het Erfgoedplatform en over de geschiedenis van het Herenhul. Zo ook bij Rotary Apeldoorn Noord, wat de schenking van de panelen tot gevolg had. Naast de panelen zullen er ook nog twee zitbanken en een wandelcultuurroute door het Gelders Landschap en Kasteelen worden aangeboden.

Mouw: ,,De Stichting is een bundeling van 16 verenigingen en stichtingen met een achtergrond van cultuurhistorie, erfgoed en bouwkunst. We maken gebruik van elkaars deskundigheid. De Open Monumentendagen zijn een grote activiteit, maar ook 'De Atlas' een jaarlijks terugkerende activiteit waarbij een wijk of dorp onder de aandacht wordt gebracht met wandelingen, fietstochten, exposities en lezingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden