Opening expositie overleden Don Nederhand

Apeldoorn - Op 26 mei om 16.00 uur vindt in Salon 1813 de opening van de expositie van Don Nederhand plaats.

Don overleed vier jaar geleden en werkte voor Royal Talens. Ter nagedachtenis stelt Fina, weduwe van Don, een aantal van zijn kunstwerken ten toon.

Don was technisch adviseur van Royal Talens en leeft voort in elk kunstwerk. De luchten en zeen, geïnspireerd vanuit vliegtuigen op weg naar landen over de hele wereld, reizen die hij gemaakt heeft voor Talens, waarbij hij lezingen gaf aan kunstacademies, adviezen aan kunstenaars en deelnam aan kunstprojecten. Zijn werk als technisch adviseur was zijn passie. Hij wist boeiend te vertellen over de materiaal-technische mogelijkheden van allerlei soorten verven en was zo de schakel tussen verf en kunstenaar.

In de expositie zie je onder andere de serie maskers. Achter het masker is de titel van veel werk uit deze serie. Don zag het mooie en het unieke in de mens en in zijn maskers zie je bijna hoe hij doordringt tot de ziel. Een groot deel van de maskers zijn van Fina met een kleimasker op zondagochtend. Hij maakte ontelbaar veel fotos van de fases van het drogingsproces van de klei. Fina vertelt hoe lelijk zij zichzelf vond toen het schilderij af was, nu ziet zij er al haar kwetsbaarheden en bijzonderheden in.

Ook hangt er een serie portretten, bijvoorbeeld een portret van Prins Claus gemaakt in 2009, die de koninklijke familie zou komen bewonderen op Koninginnedag. Dit ging helaas niet door als gevolg van de vreselijke ramp tijdens die viering. Verder zijn er portretten van muziekartiesten: Eddie Hinton, Karen Dalton en Joni Mitchell. Muziek was de tweede passie van Don.

In de selectie van ouder werk, stillevens en naakten, zie je de beginnende Don. Een heel andere stijl.

Don heeft veel meer werk gemaakt dan in de expositie is te zien, in verschillende technieken en stijlen. Het meeste werk is met olie- en acrylverf gemaakt, maar er is ook werk van aquarel, pastel, grafiet en kleurpotlood.

De website www.donnederhand.com wordt nog bijgewerkt tot een compleet archief van zijn oeuvre.

Opening expo: 26 mei om 16.00 uur, Salon 1813, Deventerstraat 13 te Apeldoorn www.salon1813.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden