Eerbewijs – Nabestaanden en jongeren op 4 mei in Loenen

Loenen - Op zaterdag 4 mei 2019 staan jong en oud op Nationaal Ereveld Loenen samen stil bij de gevolgen van oorlog, de impact daarvan op het leven van de slachtoffers, hun nabestaanden en de generaties daarna. Dit aan de hand van getuigenissen en verhalen door alle generaties.

Nabestaande Erik Ader vertelt het verhaal van zijn vader. Minister van defensie Ank Bijleveld staat stil bij de gesneuvelde militairen van de recente (vredes)missies. Jonge mensen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn staan stil bij de verhalen van drie families wiens geliefden rusten op het ereveld. Gastvrouw tijdens de herdenkingsceremonie is Janine Abbring.

De ceremonie wordt gevolgd door het Luisterbos. In de stilte op het ereveld worden kleine voordrachten gegeven die iets vertellen over de vele levens die wij op 4 mei herdenken. Bij de zeven Indische Kruizen wordt het Indisch Onze Vader gezongen, bij de graven van verzetsgroep De Geuzen en de februaristakers wordt het Lied der achttien dooden voorgedragen en vijftien jonge mensen dragen verhalen voor onder leiding van Theater Na de Dam.

De dodenherdenking op Nationaal Ereveld Loenen begint om 13.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens vredesmissies. Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

Meer berichten