Foto: Sjoerd Banga

Lezing: 'Migraine en stresshoofdpijn voorkomen'

Apeldoorn - 'Migraine en stresshoofdpijn, het zijn klachten die mensen vaak voor lief nemen. 'Dat heb ik nu eenmaal', hoor ik vaak zeggen. Toch kun je het verhelpen', zegt de Zwolse coach Marleen van den Hout. Zij helpt mensen middels zelfinzicht en praktische oefeningen weer in balans. Op dinsdagavond 7 mei geeft Marleen in het ACEC gebouw in Apeldoorn een lezing over migraine en stresshoofdpijn.

De lezing is voor iedereen die wordt overvallen door hoofdpijnaanvallen en zijn/haar tijd liever besteedt aan nuttige dingen in plaats van noodgedwongen rust. Ook voor artsen, werkgevers, HR-managers en professionals die zich bezighouden met het welzijn van anderen is het interessant.

In tegenstelling tot veel andere experts richt Marleen zich niet op de aanvallen, maar op wat eraan vooraf gaat. 'Het draait om bewustwording. Mensen ervaren hoofdpijnklachten vaak als plotse aanvallen. Toch zijn er vooraf signalen. Vlak van tevoren bijvoorbeeld: overgevoeligheid, onvaste handen, stemmingswisselingen en vlekken zien. Bij die signalen ben je al te laat. Ik zoom daarom in op een nog eerder stadium, op de dingen waarvan men achteraf zegt 'eigenlijk kon ik tóen al weten dat het mis ging'. Het is mijn taak mensen tot dat inzicht te brengen. Daarna is een kleine aanpassing in levensstijl of gedachtepatroon vaak voldoende om af te rekenen met stresshoofdpijn en migraine.'

Eyeopener tijdens de lezing
De lezing besteedt veel aandacht aan bewustwording. 'Deelnemers ontdekken waarom ze klachten hebben en hoe ze die kunnen verhelpen', zegt Marleen. 'Mensen met migraine en stresshoofdpijn hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, staan altijd klaar voor hun omgeving en willen een ander graag helpen. Ze doen er alles aan de sfeer goed te houden. Ook op het werk willen ze alles voor iedereen gesmeerd laten lopen', zegt Marleen.
Tijdens de lezing gaan aanwezigen aan de slag met een oefening. 'Door de oefening zie je in dat je niet alles perfect hoeft te doen om aardig te worden gevonden. Dit is voor veel mensen een eyeopener en het begin van minder stresshoofdpijn en migraine', zegt Marleen.

Hoofdpijn door onbalans
'Ik help mensen graag om gezondheid holistisch te bekijken', zegt Marleen. 'Je voelt je pas écht goed, wanneer je hoofd tot rust komt, je gevoel in balans is, je lichaam gezond is en je spiritualiteit wordt gevoed. Hoofdpijn hoeft niet rechtstreeks door stress of spanning te komen. Stel dat je gevoelens hebt die je niet toestaat of je bent lichamelijk niet fit, dan raak je ook uit balans.'
Als professioneel danseres heeft Marleen veel kennis van het lichaam. En als coach heeft ze zich in diverse methoden verdiept, waaronder ademhaling en psychosynthese (ontdek wie je werkelijk bent).

Bereid je voor op de lezing
Geïnteresseerden kunnen zich alvast voorbereiden op de lezing. 'Probeer eens niets te doen. Ga op de bank zitten zonder boek, tv, handwerkje, gesprek, iPad of telefoon. Het gaat niet om hoe lang je het volhoudt, maar om wat het 'niets doen' met jou doet. Overigens hóef je deze voorbereiding niet te doen om aan de lezing deel te kunnen nemen.'

Lezing 'Migraine en stresshoofdpijn voorkomen'
Dinsdagavond 7 mei, 19.30 tot 21.00 uur: lezing 'Migraine en stresshoofdpijn voorkomen', ACEC gebouw Roggestraat 44 in Apeldoorn . Entree is 10 euro. Graag contant betalen bij aanvang van de avond. Aanmelden via de agenda op www.marleenvandenhout.nl.


Meer berichten