Gidsen van Apeldoorns Gidsen Collectief: Marja Versterre en Ben Verhoeven, bij het borstbeeld van Willem I, het vertrekpunt van de Centrum wandeling.
Gidsen van Apeldoorns Gidsen Collectief: Marja Versterre en Ben Verhoeven, bij het borstbeeld van Willem I, het vertrekpunt van de Centrum wandeling. (Foto: Liselotte Schippers)

Gidsencollectief 10 jaar: 'Er is een mooi verhaal te vertellen'

Apeldoorn - ,,In de middeleeuwen was Apeldoorn het Brussel van die tijd. Alle Hanzesteden kwamen in Apeldoorn bij elkaar. Apeldoorn was neutraal gebied en alle belangrijke wegen kruisten elkaar in Apeldoorn. Vandaar alle herbergen in die tijd. Rond 1875-1925 kwam er een omslag en werd het boerendorp, het Wassenaar van de Veluwe. Mensen wilden dicht bij de Koning wonen in de gezonde lucht", vertelt gids Ben Verhoeven.

Door Liselotte Schippers

Op 28 april bestaat het gidsencollectief precies 10 jaar. Stedenbouwkundige Ed van Gent en stadshistoricus Huub Ummels, de oprichters, begonnen tien jaar geleden mensen om zich heen te verzamelen. Wat met 10 man en 2 wandelingen is begonnen, groeide uit naar nu 25 gidsen en 20 wandelingen. Er zijn wandelingen in het centrum en in de verschillende buurten van Apeldoorn. Evenals op andere plekken met cultuur historische waarde zoals het Apeldoornsche Bosch, rondom het station en bij paleispark Het Oude Loo. Dit jaar is er ook een bevrijdingswandeling, speciaal voor scholen.

Ben: ,,Er is een mooi verhaal te vertellen over Apeldoorn. Van de bijeenkomsten van de Hanzesteden naar de Gouden tijd en vervolgens in de jaren '70 de komst van Philips, Centraal Beheer, belasting en TNO. De tijd waar alles moderner moest en veel moois werd afgebroken. Het Gevelfonds wil dit een beetje terugbrengen. Er is een hang naar mooie dingen uit het verleden in een modern jasje. Er zijn zoveel mooie gevels, waarvan er nu veel van in ere worden hersteld."

In het eerste jaar van het Gidsen Collectief meldden 690 wandelaars zich en was er nog geen echte structuur in de gidsenopleiding. Vorig jaar kregen ruim 3400 mensen een rondleiding en nog steeds wil het collectief groeien. Gids Marja Versterre: ,,De mensen krijgen 1,5 uur interessant vermaak en steken er iets van op. De reacties zijn altijd positief en mensen zijn enthousiast over de vele dingen die worden gezien die mensen niet wisten."

Het Apeldoorns Gidsen Collectief is een groep vrijwilligers die geïnteresseerd is in de Apeldoornse geschiedenis. Ze kunnen dit goed overbrengen op anderen. Een aspirant-lid krijgt opleiding in de geschiedenis, de architectuur en hoe het verhaal over te brengen, waarop een examen volgt. Ben: ,,Het meeste werk zit in het opduikelen van gegevens, maar als je er aan begint, wordt het steeds leuker. Het verhaal leeft. Iedere twee maanden komen we bij elkaar om kennis te delen. Of er wordt een deskundige aangetrokken. We lopen met elkaar mee, om van elkaar te leren. We lopen altijd, door weer en wind en de mensen zelf maken het altijd anders."

Uitnodiging

Het Apeldoorns Gidsen Collectief nodigt iedereen hierbij uit voor het feestje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Het jubileum wordt gevierd op 28 april met speciale wandelingen! Deze wandelingen zijn voor deze gelegenheid samengesteld. Men kan kiezen uit vijf alternatieven:

a. De Freule / b. Zwitsal ingang Noord / c. CODA  / d. Catharinapaviljoen  / e. De Naald

Alle wandelingen beginnen om 14.00 en duren een uur. Alle wandelingen eindigen in het Oranjepark waar u getrakteerd wordt op hapje en een (niet-alcoholisch) drankje. Na afloop kan men zelf teruglopen naar het beginpunt of op een verrassende manier teruggebracht worden. Voor meer informatie: www.apeldoornsgidsencollectief.nl/special-2019

Aanmelden kan voor 25 april aan via agcgidsen@gmail.com. Geef het gewenste beginpunt aan en met hoeveel personen.

Meer berichten