Amanda Kraal (links), samen met haar creatieve team Sven Markmann en Marieke Nuijten. (foto Gert Perdon)
Amanda Kraal (links), samen met haar creatieve team Sven Markmann en Marieke Nuijten. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Amanda Kraal initieert Liefdesmars: samen wandelen tegen de negativiteit

Apeldoorn - Een piepklein ideetje in haar hoofd, meer was het niet. Nadat ze er melding van had gemaakt op Facebook, ging het balletje echter flink rollen. En nu is de Liefdesmars 2019 een feit. Op zondag 26 mei lopen de deelnemers – vanzelfsprekend voor de liefde – vanaf de Gigant via de mooiste Apeldoornse parken naar stadsstrand Soap. ,,Hopelijk het begin van een positieve olievlek, die zich verder gaat uitspreiden over regio en land", zegt geestelijk moeder Amanda Kraal opgetogen.

Door Bert Nijenhuis

Het zoveelste negatieve schreeuwbericht op social media was voor Amanda de spreekwoordelijke druppel. ,,We worden dagelijks met zoveel ellende geconfronteerd. Misschien trekt negativiteit en sensatiezucht mensen aan. In elk geval vond ik dat het hoog tijd werd voor een reactie om al die negativiteit en anti-geluiden een halt toe te roepen. Al is het maar voor even."

Het is niet de eerste keer dat de Apeldoornse yogadocente zich van haar meest humane kant laat zien. Eerder organiseerde ze al activiteiten als mediteren in het centrum en een lichtjeswandeling voor Serious Request. ,,Met de intenties zat het wel goed, maar die projecten waren toch wat halfbakken en daardoor ook minder succesvol. Deze keer heb ik een creatief team om me heen verzameld. Dat heeft onder meer al geleid tot een eigen logo, de website liefdesmars.nl en zijn we volop actief op social media. We hebben de gemeente benaderd voor de benodigde vergunningen en zorginstellingen en scholen gevraagd mee te doen. Middelbare scholieren kunnen zelfs een maatschappelijke stage bij ons lopen. Ook 3FM en DWDD zijn benaderd en SIRE heeft alvast heel enthousiast gereageerd, omdat de Liefdesmars mooi aansluit bij de #Doeslief campagne."

Door alle inspanningen van het Team Liefdesmars hebben zich via Facebook al zo'n tweehonderd 'liefdeswandelaars' aangemeld. ,,Vijf- tot zeshonderd deelnemers zou perfect zijn", berekent Amanda. ,,We hebben voor 26 mei gekozen, omdat er die dag nog niets op de Apeldoornse agenda stond. Behalve de Dag van het Park, maar dat initiatief sluit weer perfect aan. We hopen deelnemers ook te inspireren om zelf met leuke plannen en ideeën te komen. Daarbij kun je denken aan aan picknicken, muziekoptredens of stoepkrijten in het park."

Hoe meer reuring en animo, hoe groter de impact van de Liefdesmars, zo verwacht de initiatiefneemster. ,,Zolang er maar geen politieke statements worden gemaakt. Dat heb ik de politieke partijen die interesse toonden ook laten weten. De mars staat in het teken van liefde, harmonie, vriendschap en blijheid." Zelfs als de regen met bakken naar beneden komt? ,,Dan trekken we leuke poncho's aan en nemen we vrolijke paraplu's mee. Het weer zal in geen geval spelbreker zijn." Om een indicatie te hebben van het aantal deelnemers, wordt geïnteresseerden verzocht zich aan te melden op de Facebookpagina van de Liefdesmars. ,,Maar als je op de dag zelf besluit om mee te lopen, kan dat natuurlijk ook gewoon."

Meer berichten